2015 m. birželio 26 d., penktadienis

Jennifer Mathieu "The truth about Alice"

"The truth about Alice" yra dar viena nuostabi knyga šiame bloge. Paskaičiusi šį kūrinį užsimaniau rasti daugiau autorės knygų, bet deja, ši rašytoja yra naujokė šioje srityje ir tik ateityje galbūt galėsiu įvertinti daugiau jos kūrybos. Kaip bebūtų, pristatau labai intriguojančią ir gerąja prasme neįprastą knygą.

Pagrindinė veikėja Alice buvo gerai žinoma kaip kalė. Taip, taip, perskaitėte gerai. Mergina užsitarnavo tokį savo vardą dėl iššaukiančios aprangos, savo išraiškingos figūros bei bendravimo su vaikinais... Situacija dar nebuvo tokia bloga iki nelemto įvykio, po kurio net vienas veikėjas žuvo... Tas įvykis buvo vakarėlis, kuriame, pasak jo dalyvių, Alice permiegojo su dviem vaikinais vienu metu!

Vakarėlis pakeitė Alice gyvenimą negrįžtamai. Ji turėjo draugų, priklausė populiariųjų ratui, bet po štai tokių gandų visi draugai atsuko jai nugaras. Vakarėlis dar nebuvo blogiausia, kas galėjo jai atsitikti. Po jo vienas iš vaikinų, su kuriuo Alice spėjama, kad permiegojo, žuvo avarijoje dėl merginos kaltės, nes ši, pasak kito įvykio liudininko, nenustojo rašyti vairuotojui provokuojančių žinučių...

Tikriausiai skaitant šias dvi pastraipas norite išvysti ir pateisinamą priežastį, norite, kad atskleisčiau, jog visa tai netiesa, kad viskas buvo ne taip, bet aš tiesiog negaliu, nes pati veikėja to neneigė. Įdomiausia yra ir tai, kad tai dar viena knyga, kurioje keli veikėjai pasakoja istoriją iš savo pusės. Jų pasakojimai bus susiję su šia veikėja, bet esmė tame, kad iš pačios Alice pusės pasakojimo sulauksite tik pačioje pabaigoje. Manau, kad tai idealus autorės sprendimas, nes tokiu būdu skaitytojai negali susidaryti konkrečios nuomonės apie pačią veikėją, sunku patikėti kas iš kitų pasakotojų kalba tiesą, o kas ne. Autorė dar kartą įrodė, kad šiais laikais labai svarbu pačiam susidaryti nuomonę apie konkretų žmogų, o ne iš kitų žmonių pasakojimų apie jį.

Beveik visi knygos pasakotojai vienaip ar kitaip paveikė Alice reputaciją. Atrodo, kas gali būti blogiau nei pats apibūdinimas "Kalė"? Bet deja, gali. Geriausia Alice draugė paskelbė gandus apie merginos nėštumą, o dar vienas pasakotojas, geriausias žuvusio vairuotojo draugas, nusprendė nusimesti kaltę nuo savo pečių ir atskleisti, kad būtent Alice siuntinėjo tas žinutes, nors visa situacija buvo kiek kitokia...

Pati Alice man kaip asmenybė labai patiko. Jai nelabai rūpėjo ką apie ją manė žmonės, kuo ją vadino, kuo kaltino. Mergina net nesistengė paneigti fakto, kad ji buvo vadinama kale. Bet patiko ji man tikrai ne dėl to. Man pasirodė, kad jos charakteris buvo labai ryškus ir labai puikiai atsiskleidė šiame kūrinyje. Mergina buvo itin užsispyrusi, atkakli ir lengvabūdiška.  Nors iš tikrųjų buvo gan sudėtinga visa tai perprasti, nes kaip minėjau, tik pačioje pabaigoje buvo dalis pasakojimo iš Alice perspektyvos.

Istorija tikrai nepadės išaiškint tiesos, kas atsitiko žuvusiam vaikinui, ar Alice tikrai buvo kalė ir daug kitų paslapčių... Keista, nes tikriausiai visi to ir tikėtųsi tokio kūrinio kulminacijoje: tiesos ir teisingumo. Deja, istorija akcentuoja visai kitus dalykus, kurie, mano manymu, dar įdomesni nei anksčiau minėti.

Kūrinyje labai atvirai apibūdinama draugystė. Alice geriausia draugė atsuko draugei nugarą pačiu sunkiausiu jai metu ir nesiruošė padėti. Taip, galbūt ji norėjo tai padaryti, bet nedarė vien dėl to, kad bijojo sugadinti savo populiariosios reputaciją. Va tokiais atvejais ir susipažįstame su tikrais žmonių veidais. Įdomiausia yra tai, kad Alice geriausia draugė papasakos savo istoriją, kuri bus ne ką mažiau intriguojanti nei Alice. Ką galiu pasakyti, pavydas ir išdidumas gan dažnai išveda iš kelio ne vieną ne vieno kūrinio veikėją..

"The truth about Alice" buvo viena laukiamiausių 2014 metų knygų jaunimui. Tikrai džiaugiuosi ją paskaičiusi ir labai rekomenduoju tą padaryti ir jums, esu tikra, kad nenusivilsite, nes tai gan aštri, bet gera istorija apie paauglystę.
Ar norėtumėte sulaukti šios knygos Lietuvoje?
Taip
Ne
Quiz Maker

Komentarų nėra: