2015 m. liepos 3 d., penktadienis

Cat Clarke "Lemiamas Apsisprendimas"

Autorė Cat Clarke jau ne vienerius metus žavi mane savo įžvalgumu ir įvairių temų pasirinkimu. Debiutinis romanas "Pinklėse" lėmė mano būseną, kai kelias savaites dar bandžiau suprasti, kas iš tiesų įvyko;  o "A kiss in the dark" tapo viena dažniausių knygų, kurias rekomenduoju skaitytojams. Trečioji knyga, kurią dabar ir aprašysiu, "Lemiamas apsisprendimas", visiškai kitokio pobūdžio nei pirmos dvi, bet tai nereiškia, kad ji nesukėlė diskusijų mano galvoje.
"Lemiamas apsisprendimas" pasakoja apie kelių merginų gyvenimą, kurio centre šmėžuoja ir pagrindinė veikėja bei pasakotoja Alisa. Romano pradžia, susijusi su dar nepažintos merginos laidotuvėmis, iš karto kelia tą paslaptingumo įspūdį apie visą kūrinį. Kas? Kodėl? Kada? - klausimai, kylantys pradžioje, kai vis dar sunku priprasti, kuris veikėjas yra kuris. Nebijokit, ilgai laukti nereikia, nes netrukus autorė atsako į visus jūsų klausimus Alisos lūpomis.

Knygos anotacijoje yra labiausiai išskirta laukinė stovykla Škotijoje. Tiesą sakant galvojau, kad ši stovykla ir bus pagrindinis kūrinio centras, kuriame autorė tiesiog papasakos visą istoriją. Deja, stovyklos istorija yra ganėtinai trumpa, bet patikėkite, tai pats romano "židinys".

"Lemiamas apsisprendimas" sieja merginas, turinčias vieną, bet siaubingą paslaptį. Kraupiosios stovyklos metu buvo įvykdytas nusikaltimas, kurio metu žuvo viena iš pagrindinių veikėjų buvusių draugių. Svarbiausia yra tai, jog auka Tara nebuvo tiesiog aplinkybių auka - Alisa ir kitos merginos iš anksto suplanavo šį lemtingą įvykį, nenutuokdamos, kaip iš tikrųjų viskas baigsis. Būtent šis autorės pasirinkimas mane sužavėjo labiausiai, nes pagaliau mes, skaitytojai, galime teisti pagrindines veikėjas, kurios buvo kaltos ir atsakingos už savo veiksmus, nors galima įžvelgti ir autorės simpatiją ir norą atlaidžiai vertinti jų veiksmus.

Pagrindinė veikėja Alisa man pasirodė kaip labai ryški asmenybė, kuri negali susidoroti su savo prieštaringais jausmais. Jos šidis sako vieną, bet protas siūlo rinktis kitą kelią. Deja, šį kartą mergina pasirinko neteisingai ir labai ilgai jus viso to pasekmes. Nors galima manyti, kad Alisa yra teigiama veikėja, siūlyčiau to nedaryti, nes visgi reikia nepamiršti, ką ji su draugėmis suplanavo Tarai, kas privedė merginą net iki mirties. Galbūt mirtis ir nebuvo žiauriausias kūrinio epizodas, bet pasišlykštėjau merginų pasirinkimu taip niekingai ir negarbingai palaidoti lavoną, nuslepiant tikrąją mirties priežastį...

Šiame kūrinyje mano dėmesį atkreipė ir policininkų naivumas. Esu skaičiusi labai daug knygų, žiūrėjusi dar daugiau filmų ir serialų ir tikrai žinau, kad policijos pareigūnai ir tyrėjai išmano savo darbą, dabar nebe tie laikai, kai jie neturi specialios įrangos ar metodų, norėdami susekti nusikaltėlius. Bet vis tiek šiame romane dominavo naivūs ir patiklūs policininkai, patikėję kiekvienais merginų suplanuotai ištartais žodžiais. Manau, kad čia ir buvo autorės Cat Clarke klaida, nes tokiu būdu jaunieji skaitytojai gali neteisingai suprasti romano mintį ir interpretaciją, pagalvoti, kad iš tiesų nesunku išsisukti nuo teisėsaugos... Deja, mielieji, realybėje taip nėra. Vienintelis teisėjas, kurį autorė sukūrė ir kuris labiausiai smerkė merginas - sąžinės graužatis. Buvo išties nesunku stebėti kaip šis jausmas veikė kiekvieną merginą atskirai, vieną iš jų net motyvavo dar baisesniam sprendimui...

Labai patiko, kad autorė Cat Clarke pamėgino "pačiupinėti" poros, kurioje mergina vyresnė už vaikiną, santykius. Buvo puikiai aprašoma veikėjos neviltis ir jauduliukas, žinant, kad jiedu galėjo susilaukti daug pašalinių žmonių replikų ir pastabumų. O įdomiausia buvo tai, kad tas amžiaus skirtumas net tikrai jautėsi! Vaikinas tikrai pasirodė kur kas vėjavaikiškesnis. Deja, kad ir kaip norėjau, kad ši tema būtų buvus išplėtota kiek daugiau, to nesulaukiau, bet tikiuosi atrasti knygą, kur būtų puikiai ir išsamiai plėtojama ši tema, kuri, mano manymu, aktuali ne tik man, bet ir jums.

Romane nepasakojami vien merginų išgyvenimai po ir per lemtingą įvykį. Po Taros mirties pasaulis nenustojo gyventi ir viskas pamažu grįžo į savas vėžes, išskyrus merginų sutrikdytus jausmus ir kaltės jausmą. Tolimesnėje romano eigoje turėsite progą stebėti kaip veikėjos stengsis išvengti kaltinimų, nuslėpti nusikaltimą, kaip visa jas supanti bendruomenė reaguos į šiuos įvykius. Taip pat daugiau susipažinsite su Alisa, jos šeima ir merginos praeitimi, kuri bus itin susijusi su pačia Tara. Įdomiausia buvo tai, jog Alisa net ir po merginos mirties neatitols nuo jos šeimos narių - tą jau patys galėsite išsiaiškinti, galiu pridurti, kad romantikos šiam kūriniui irgi netruks.

Berašant šį aprašymą pradedu pastebėti kūrinio sąsajas su serialu "Pretty little liars": kūrinys taip pat prasideda laidotuvėmis, jame akcentuojamos veikėjos, turinčios vieną bendrą paslaptį... Išties labai daug panašumų, kuriuos manau ir patys nesunkiai atrasite. Vienintelis dalykas - nežinau ar tai labai originalus autorės sprendimas, ypač žinant, kokie įspūdingi buvo ankstesni jos kūriniai.

"Lemiamas apsisprendimas" yra romanas, sukeliantis daugybę prieštaringų nuomonių ir man, ir kitiems skaitytojams. Visiems mums yra labai sunku nuspręsti, kaip iš tikrųjų vertinti merginų poelgį, nes skaitant tokio pobūdžio knygas dažniausiai sutinkame veikėjus - geriečius. Būtent tokie romanai kelia norą diskutuoti ir vertinti juos kelių žmonių grupelėje, atrasti dalykus, kurių pats nepastebėjai. Labai vertinu tokius autorius kaip Cat Clarke, kurie ne tik moka rašyti labai įvairiomis temomis, bet ir sukelia įvairiausių jausmų, kurie persekioja dar ilgai ilgai. Nors "Lemiamas apsisprendimas" nebuvo geriausia iš trijų skaitytų autorės kūrinių, džiaugiuosi galimybe įvertinti dar vieną jos kūrinį ir labai tikiuosi, kad netrukus tai padarysite ir jūs - man labai įdomu bus išgirsti ir jūsų nuomonę!

Rekomenduoju šį romaną visiems minėtojo "Pretty little liars" gerbėjams, tiems, kuriems patiko knygų serija "Ratas" ir "Ugnis", galbūt net Salla Simukka gerbėjams, bet svarbiausia tiems, kurie ištroškę kažko gaivaus ir kraują kaitinančio, esu tikra, kad nenusivilsite!

Komentarų nėra: