2015 m. birželio 12 d., penktadienis

Gayle Forman "Kai ji išėjo"

Gayle Forman Lietuvoje yra puikiai žinoma autorė. Jos knygos "Tik viena diena" bei "Jei pasilikčiau" yra itin populiarios tarp Lietuvos jaunuolių. "Kai ji išėjo" yra dar viena autorės knyga, kuri tęsia "Jei pasilikčiau" istoriją.

"Jei pasilikčiau" buvo knyga apie merginą, kuri kartu su savo šeima pateko į avariją, kurios metu ji vienintelė išliko gyva, bet atsidūrė komos būsenoje. Mija turėjo nuspręsti ar gyventi toliau be savo mylinčios šeimos, ar mirti. Ji turėjo galimybę prisiminti visus savo gyvenimo įvykius ir priimti šį svarbiausią sprendimą savo gyvenime. Pabaigoje kūrinio Mija visgi nusprendė gyventi ir jai ypač padėjo jos mylimasis Adamas, kuris prisidėjo prie jos pabudimo iš komos.

Romane "Kai ji išėjo" pasakojama Adamo istoriją, praėjus trims metams po katastrofos. Šį kartą istorija atskleidžiama būtent iš vaikino pusės, bet tai nėra tokio stiliaus knyga, kuri atpasakoja iš naujo tuos pačius įvykius. Tai yra tęsinys, kurį skaitydami sužinosite kas atsitiko jaunuoliams per tris metus.

Po Mijos pabudimo, Adamas buvo vienas iš nedaugelio, kuris rūpinosi mergina ir globojo ją. Vaikinas padėjo jai atsigauti ir grįžti į normalų gyvenimą. Mija įstojo į išsvajotąjį Džulijardo Universitetą ir privalėjo palikti Adamą gimtinėje. Nuo tos dienos Adamas nieko apie ją negirdėjo, nors visus metus laukė kokios nors žinios iš mylimosios. Adamą tai itin paveikė ir jis pasikeitė. Jis pamiršo savo tikrąją meilę muzikai, ėmė paprasčiau į viską žiūrėti, lyg niekas jam neberūpėtų.

Per tuos tris metus Adamas tapo itin įžymus rokeris. Jo grupė itin išgarsėjo jo sukurtų dainų dėka ir vaikinas turėjo galimybę daug keliauti kartu su grupe, koncertuoti. Pamažu jis ėmė suvokti, kad nebenori viso to tęsti, jog prarado tą norą groti. O prieš akis jo laukė pasaulinis turas... Per visą tą laiką Adamas nenustojo galvoti apie Miją, nors ir tęsė savo gyvenimą... Ir vieną dieną įvyko lemtingas ir netikėtas jo ir Mijos susitikimas, kuris praktiškai sudarė didžiąją dalį šios knygos...

Kūrinio metu įvykus jaunuolių susitikimui, Adamas ir atskleis ką veikė visus tuos metus, sužinosite tą patį ir iš Mijos, kuri irgi turės neblogą reputaciją muzikos pasaulyje. Jaunuoliai kartu aptars savo prisiminimus ir Adamas išsiaiškins, visgi kas atsitiko jųdviejų santykiams, kodėl Mija dingo iš jo pasaulio...

Labai įsiminė šios dalies pasakojimai apie Mijos bandymus tęsti gyvenimą be savo šeimos. Buvo tikrai nesunku suprasti, kaip jai sunku viską ištverti. Pati Mija pasakojo, kad beveik kiekvieną rytą atsibusdavo pamiršusi, kad liko vienui viena savo gyvenime. Ir jos paaiškinimas dėl jos dingimo bus itin susijęs su pirmąja knyga, todėl man buvo labai įdomu sužinoti, kas iš tikrųjų paskatino ją taip pasielgti.

"Kai ji išėjo" yra ne ką prastesnis kūrinys nei pats "Jei pasilikčiau". Iš tiesų buvo gan neįprasta skaityti antrąją dalį, nes pirmoji dalis priklauso vos ne tokiam fantastiniam stiliui, o ši dalis buvo paprasta knyga jaunimui. Todėl galima teigti, kad šios dalies net visai ir nereikėjo, nors buvo itin įdomu sužinoti, kas vyko po Mijos pabudimo. Matote, "Jei pasilikčiau" yra tokio stiliaus knyga, kaip "Kai aš žuvau", kuri nei priklauso, nei nepriklauso fantastinių knygų stiliui ir tai reiškia, kad pradedant tokį kūrinį reikia ir kitas jo dalis rašyti panašiu stiliumi, o čia jo nebuvo. Na, bet apskritai kalbant, knyga man tikrai patiko, labai greitai perskaičiau ir tikrai nesigailiu, nes tai tik dar labiau įtvirtino visą pasakojimą mano širdyje.

Rekomendacijų daug nepateiksiu, bet tiesiog siūlau šią knygą visiems, kuriems patiko ir pirmoji dalis, ir anksčiau mano minėtoji "Kai aš žuvau". "Kai ji išėjo" yra labai gražus ir mielas širdžiai kūrinys, kuris tiks įvairaus amžiaus žmonėms. Manau, kad knyga "Jei pasilikčiau" jau pavergė milijonus širdžių ir manau, kad tai vienas iš tų kūrinių, kurių siužetas lydi skaitytojus visą gyvenimą, todėl labai ir rekomenduoju antrąją dalį - turite galimybę pratęsti pažinimo džiaugsmą ir dar šiek tiek ilgiau praleisti laiko kartu su pamiltais veikėjais Mija ir Adamu.

3 komentarai:

Unknown rašė...

Sveika, norejau paklausti per kur skaitei ? ar visa knyga turi ar pdf formatu leituviskai? :)

Gabyx2 (www.skaitomknygas.blogspot.com) rašė...

Ši knyga yra prekyboje :)
http://www.knyguklubas.lt/knygos+jaunimui/kai+ji+isejo+2+oji+jei+pasilikciau+knyga.html?

Unknown rašė...

Ar galu gale jie bis vel kartu ?