2015 m. rugpjūčio 28 d., penktadienis

I. W. Gregorio "None of the Above"



Autorė I.W. Gregorio yra žinoma kaip chirurgė, dirbanti su įvairią negalią turinčiais žmonėmis. Vienas gyvenimo įvykis, kurio metu ji sutiko neeilinę pacientę, įkvėpė pradėti kiek kitokią - knygų autorės karjerą. Gregorio suvokė, kad tema, kuria nusprendė rašyti, yra labai mažai diskutuotina, nes žmonės ne tik bijo šios diagnozės, bet ir neturiu pakankamai informacijos apie ją.

Pagrindinė romano "None of the Above" veikėja - paauglė Kristin. Merginos gyvenimas gali būti pavydėtinas: ji turi mylinčias drauges, svajonių vaikiną ir netikėtai net tapo išrinkta Homecoming karaliene. Ko daugiau gali norėti paaugliai? Deja, romanas nebūtų toks įspūdingas, jei ne įvykiai, plėtojami po nuostabiojo vakaro... Nusprendusi prarasti nekaltybę kartu su mylimuoju Sam, mergina turėjo nusivilti - viskas klostėsi ne taip kaip jie planavo... Po pirmojo apsilankymo pas ginekologę mergina išsiaiškino savo diagnozę - intersex.

Visuomenėje yra kur kas labiau žinomas diagnozės apibūdinimas - hermafroditai. Tai žmonės, kuriuose vystosi ir moteriškos, ir vyriškos ląstelės. Deja, hermafrodizmas nėra tinkamas žodis, norint tolerantiškai apibūdinti tokią kondiciją, todėl visgi vartosiu tarptautinį apibūdinimą - intersex. Šis bruožas išsivysto nuo pat gimimo ir dažniausiai pasireiškia moterų organizmuose. Tikriausiai kiltų klausimas, kodėl Kristin apie tai sužinojo tik būdama paauglė? Taip jau atsitiko, kad merginos mama buvo mirusi ir tik po pirmojo apsilankymo pas ginekologę buvo įmanoma tai nustatyti. Dažnai vyrauja stereotipiškas požiūris, kad tokią diagnozę turinti mergina turi du lytinius organus, yra transeksuali, ar nepriklausanti nei vienai lyčiai. Viską galima nuneigti, nes kaip ir minėjau, dažniausiai šis bruožas pasireiškia merginoms, kurios be daktarų pagalbos negali to net nuspėti. Vienintelis skirtumas tarp intersex ir paprastų merginų yra tai, jog intersex merginos niekada negalės susilaukti vaikų ir niekada nesirgs mėnesinėmis.

Šiek tiek suteikusi informacijos apie intersex turinčias merginas, galiu grįžti ir prie romano. Deja, nors dabar jūs jau žinote, kas tai per diagnozė, Kristin aplinkiniai net nenorėjo į tai gilintis. Netikėtai pasklidus tiesai, mergina prarado mylimąjį, tapo atstumtąja ir net engiama - bendraamžiai nenorėjo turėti reikalų su "vyru". Deja, jie nieko apie tai nesuvokė ir net nesistengė. Manau, kad šis pavyzdys rodo, kad mes labai dažnai nenutuokiame apie tam tikrus gyvenimo reiškinius ir net nesistengiame išsiaiškinti visų aplinkybių, padarome didžiules klaidas, kurios neigiamai veikia kitus žmones. "None of the Above" moko nedaryti skubotų sprendimų ir neatgręžti nugaros tam, kuriam labiausiai reikia palaikymo.

Stengdamasi susitaikyti su savo likimu Kristin ėmė visų vengti: ji užsidarė namuose, nebelankė mokyklos, bet vis tiek stengėsi kuo daugiau išsiaiškinti apie savo būseną. Tai padaryti padėjo daugybė skirtingų žmonių: mokyklos darbuotojai, artimiausia draugė bei kitos merginos, kurios turėjo tokią pačią kondiciją ir geriausiai suprato Kristin potyrius. Matote, buvo rengiami net specialūs susitikimai tarp intersex merginų, kurios dalijosi savo patirtimi. Vadinasi, tai nėra kažkoks paranormalus reiškinys, tai tiesiog moterų yda, dėl kurios jos negali susilaukti vaikų.

"None of the Above" yra edukacinio stiliaus romanas, nes autorė labai norėjo, jog skaitytojai, ypač paaugliai, susidarytų teisingą ir stereotipų neiškreiptą nuomonę apie šią problemą. Būdama gydytoja, Gregorio nuosekliai rinko informaciją apie šią diagnozę ir nusprendė, kad visi turi suprasti, kas tai yra.

Kūrinio eigoje jūs turėsite galimybę atrasti atsakymus, kurie kils ir pačiai Kristin. Kartu su veikėja turėsite progą stebėti jos pačios vidinį tobulėjimą ir stiprėjimą. Likimo atstumtoji sugebės išmokti gyventi toliau ir nepaisyti visų savo problemų, įžvelgti gėrį ten, kur jo, rodos, neliko. Kad ir kaip būtų gaila iširusios jos ir Sam draugystės, kur kas mieliau buvo skaityti apie naujai besimezgančius santykius...

Rekomenduoju šį kūrinį visiems, norintiems pagilinti žinias ir atrasti kažką naujo, pamokančio. Daugybė garsių sportininkių, modelių turi šią kondiciją ir nebijo to skelbti viešai. "None of the Above" parodo kaip viena paprasta mergina turi išmokti susitaikyti su savo situacija ir priimti save tokią, kokia ji ir yra. Tai skausmingai šiltas pasakojimas, priversiantis jus ne tik nubraukti liūdesio ašaras, bet ir nuoširdžiai nusišypsoti galiausiai suvokus, kad viskas dar nėra taip blogai kaip atrodo. Kad viskas turi išeitį. Rekomenduoju romaną labiau merginoms ir galbūt ne jaunesnėms nei 15 metų. Manau, kad jums jau pravartu žinoti apie tokius dalykus ir žvelgti į tai rimtai, tolerantiškai.






Ar norėtumėte sulaukti šios knygos Lietuvoje?
Taip
Ne
Poll Maker

Komentarų nėra: