2015 m. gruodžio 4 d., penktadienis

John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle "Tegul sninga"

Trys nuostabūs autoriai ir trys nuostabios istorijos vienoje knygoje. Kas gali būti geriau? Šiltos ir Kalėdas primenantys meilės romanai pagražins jūsų gyvenimą ir parodys gražiąsias jo spalvas, nes naujai išleistas Kalėdiškas romanas pavogs Jūsų širdis.


Pirmoji knygos istorija vadinasi "Jubilee Line". Tai pasakojimas apie merginą su intriguojančiu ir neįprastu vardu Jubilee. Dėl šmaikščių priežasčių jos tėvams patekus į kalėjimą kelioms dienoms, mergina prarado galimybę švęsti Kalėdas su savo vaikinu, nes buvo priversta išvykti pas senelius. Merginos laukė ilga kelionė traukiniu, kuri pasibaigė vos prasidėjus dėl didžiulės audros. Jubilee atsidūrė visiškai svetimoje vietoje, bet su vaikinu Stuart, kuris tikrai nebuvo jos vaikinas... Kartu jaunuoliai išsipasakoja vienas kitam, padeda vienas kitam ir palaiko kompaniją gražiausių metų švenčių metu...

Pastebėjimas: kadangi dar neteko atsiversti Lietuviškos knygos versijos, palieku originalius pavadinimus bei vardus, nes knygą skaičiau anglų kalba.

Antroji istorija vadinasi "A Cheertastic Christmas Miracle" ir ją parašė visiems puikiai žinomas John Green. Na, kaip ir kituose autoriaus kūriniuose, čia rasite daug "berniokiškumo", daug nuotykių ir neįtikėtinai juokingų situacijų. Trys geriausi draugai Džei Pi, Duke (kuri buvo mergina) ir Tobinas susigalvojo sau neįprastos veiklos. Jie nusprendė vidury siaubingos audros keliauti į nežinomą vietą apžiūrėti palaikančių šokėjų (ang. cheerleaders), kurių itin nemėgo Duke. Netikėtumų pilna istorija privers jus juoktis iki ašarų ir galiausiai bus išaiškinta, kad draugystė tarp merginų ir vaikinų yra sunkiai įsivaizduojama...

Na ir paskutinė knygos istorija vadinasi "The Patron Saint of Pigs". Tai pasakojimas apie merginą Addie ir jos sudaužytą širdį Kalėdų metu. Mergina turėjo nuostabų ir mylintį vaikiną Jeb, bet likimas metė jai iššūkį ir ji negalėjo atsispirti kito vaikino žavesiui... Addie labai dėl to gailėjosi ir norėjo susigrąžinti savo mylimąjį Jeb, bet sutartu laiku Starbucks kavinėje jis nepasirodė ir tai reiškė jos santykių pabaigą... Na, bet nenusiminkite ir žvelkite į viską optimistiškai, nes tokios šiltos ir Kalėdinės istorijos negali baigtis blogai, ar ne?

Dabar šiek tiek mano nuomonės apie šias istorijas. Nors tikėjausi, kad labiausiai man patiks John Green sukurta dalis, taip nebuvo. Manau, kad šios knygos "Žvaigždė" buvo pirmoji dalis "Jubilee Line", kuri mane sužavėjo labiausiai. Tai buvo taip gražu, šilta, romantiška ir tobula... Ko daugiau gali ir reikėti? Nenustebčiau, kad mano tokia nuomonė susidarė būtent dėl to, kad tai ir pirmoji istorija ir lengviausiai sekėsi susikoncentruoti ties ja.

Kalbant apie paskutiniąją dalį "The Patron Saint of Pigs", tai apibūdinant ją galima sakyti, kad ji visas tris istorijas sujungė į vieną ir tai buvo išvadinė dalis, verta epilogo vardo. Šioje dalyje visi veikėjai bus susieti tarpusavyje, visi susitiks vienoje vietoje ir užbaigs dalies pagrindinės veikėjos Addie kančias. Taip pat kūriniai siejasi savo Kalėdų laikotarpiu, audra, vieta bei Starbucks kavine, kuri šioje knygoje užima ypatingą vietą.

Iš pradžių maniau, kad istorijos visai nebus susietos tarpusavyje. Juk tai padaryti trims skirtingiems autoriams turėtų būti be galo sunku, bet visgi jie parodė savo profesionalumą ir gebėjimą dirbti komandoje, todėl sukūrė tokį beprotiškai žavų kūrinį. Mano dažnai rekomenduojamas romanas "Pasiklyskime" irgi yra panašaus stiliaus į "Tegul sninga" vien dėl to, jog jame taip pat pasakojamos net keturios skirtingos istorijos, kurios visgi siejasi tarpusavyje ir net papildo viena kitą.

Labiausiai "Tegul sninga" man patinka dėl to, jog tai nuostabus kūrinys, tinkantis mėgstamiausiam metų Kalėdiniam laikotarpiui.  Lietuvoje paaugliams skirtų knygų apie šį metų laiką gan trūksta, bet šiemet tokios bus net dvi: "Tegul sninga" bei "Mergina Online" - mėgaukitės šiltais vakarais su puodeliu kavos.

Šioje knygoje nagrinėjamos temos labai tinka šiuolaikiniams paaugliams: neskaitant pagrindinės temos Meilė, čia bus aprašyta ir draugystė, ir pasitikėjimas žmonėmis, supratingumo jausmas, savęs atradimas ir kitos itin paaugliams aktualios temos.  Trys skirtingi rašymo stiliai, skirtingi siužetai galiausiai susipinantys į vieną, yra tai, ką iš tiesų yra sunku pasiekti, bet tai šiems autoriams tai puikiai pavyko padaryti.

Rekomenduoju šią knygą visiems romantikams ir mėgstantiems tokio stiliaus literatūrą. Geriausias metas skaityti šią knygą - Advento laikotarpis, kurio metu mes visi mėgstame įsisupti į šiltus pledus ir gerti karštą šokoladą žvakių apsuptyje. Argi ne puiki atmosfera tokiai knygai? Geriausia dalis yra tai, jog 2016 metų pabaigoje didžiuosiuose ekranuose išvysime ir šios knygos ekranizaciją, todėl ateinančių metų šventės bus dar ypatingesnės!

1 komentaras:

Simona rašė...

Labai užsinorėjau perskaityti šią knygą, ką, manau, ir padarysiu greitu metu. Ačiū už aprašymą!
P. S. Beje, gal turite kokių lengvesnių knygų, romanų pasiūlyti perskaityti anglų kalba?