2015 m. gruodžio 11 d., penktadienis

Zoe Sugg "Interneto Mergaitė"

"Interneto Mergaitė" autorė yra labai ypatinga asmenybė, užkariavusi Yotube! Zoe Sugg, turinti daugiau nei 6 milijonus sekėjų, yra kone garsiausia vlogerė paauglių tarpe. Nors lietuviai kiek mažiau žino apie šią merginą, puikiai ją pažinti padės pačios parašytas meilės romanas "Interneto Mergaitė", po kurio išleidimo Lietuvoje Zoe Sugg vardas tikriausiai taps kur kas žinomesnis bei jaunimas su nekantrumu lauks antrosios jos dalies.


Galima teigti, kad "Interneto Mergaitė" turi autobiografinių elementų, nes tai pasakojimas apie merginą, turinčią tinklaraštį, kuriame ji pasislėpusi po anonimo veidu, aprašinėjo savo kasdienybę. Tokia saviraiškos forma labai teigiamai paveikė pagrindinės veikėjos Penės asmenybę, nes tai buvo tartum atrama pačiomis sunkiausiomis akimirkomis. Žinojimas, kad bent vienoje vietoje tavęs niekas nesmerkia, kur tu esi reikalingas, labai pamalonina žmogų, bet reikia nepamiršti, kad virtualus gyvenimas niekada nepakeis realaus.

Bet istorija yra ne tik apie Penę ir jos tinklaraštį. Kūrinys pasakoja apie jos kasdieninį gyvenimą Didžiojoje Britanijoje, apie geriausią draugą - gėjų Eliotą, apie mylinčią šeimą ir paaugliškas intrigas mokykloje. Istorija pakeitė kryptį, kai Penė sužinojo, kad kartu su šeima Kalėdas praleis svajonių mieste Niujorke. Tai galima būtų pavadinti svajonių išsipildymu kiekvienai paauglei, bet visgi Penny iš pradžių net ir spyriojosi, bet nuvažiavusi nesigailėjo nei vienos praleistos akimirkos.

Niujorke skaitytojai susipažins ir su saldžiuoju Nojumi, kuris taip pat yra vienas pagrindinių romano veikėjų. Nojus yra tikras berniukas - saldainiukas. Tikriausiai nenustebinsiu, pasakydama, kad Penė juo susižavės ir kartu jie praleis nuostabiausias šventes gyvenime... Bet nederėtų pamiršti, kad šiuos įsimylėjelius skyrė tūkstančiai kilometrų ir kad Penės atostogos Niujorke neamžinos...

Puikiai visi žinote, kad meilė per atstumą yra tikrai įmanoma, bet tai nebuvo didžiausia problema. Vietoj to išaiškėjo ilgai slėptos ir viską keičiančios paslaptys, kurios sugriovė jaunuolių planus ir pakeitė gyvenimus.

"Interneto Mergaitė" yra labai moderni knyga, nes ji pritaikyta būtent šiuolaikiniam jaunimui. Čia rasite ir tinklaraščių, ir selfie, ir muzikinių grupių, ir daugybę kitų modernių subjektų. Pasakysiu aštriai, bet knyga geriausiai tiktų neilgam laikotarpiui: 3-4 metai ir po to ji prarastų tokį susidomėjimą vien dėl savo modernumo tokioje išmanioje visuomenėje. Labai puikiai prisimenu Jay Asher "Trylika priežasčių kodėl", kurioje autorius įterpė garso kasečių intarpus, lemiančius istoriją. Autorius teigė, kad pasirinko senamadiškas kasetes todėl, kad keliasdešimt metų atgal technikos naujovės nebuvo tokios dažnos ir kiekviena naujovė sukeldavo susidomėjimo bangą. Šiuo metu mes nespėjame vytis naujovių ir tiesiog nebekreipiame dėmesio į kasdieninius technikos atnaujinimus. Jay Asher norėjo išlaikyti tą autentiškumą ir konkretumą, kai tuo tarpu Zoe Sugg savo kūrinyje pridėjo tiek visko, kas būdinga tik šioms dienoms, kad nespėtumėte ant rankos pirštų skaičiuoti...

Lyginant su kitomis knygomis, "Interneto Mergaitė" tikrai turi panašumų su lietuvių mylimomis knygomis "Ana ir Prancūziškas bučinys" bei "Lola ir vaikinas iš gretimo namo". Faktas, kad tai meilė tarp dviejų kultūrų, dviejų skirtingų šalių atstovų, yra neabejotinas rodiklis, kuris mums ir leidžia prisiminti nuostabiai praleistas valandas, skaitant ir Stephanie Perkins knygas. Taip pat "Interneto Mergaitė" yra labai paprasta, lengva ir romantiška knyga, kuri jums leis aplankyti gražiausias Niujorko vietas, susipažinti artimiau su kultūrą ir žmonėmis. Tikriausiai knygos pavadinimas "Geek girl. Moksliukė" jums yra itin pažįstamas, nes panašaus stiliaus istorijos galite laukti ir šioje knygoje.

23208406
"Interneto Mergaitė" tęsinys
Kaip ir minėjau, knyga atspindi Kalėdų laikotarpį, tad labiausiai Gruodžio mėnesį, belaukiant didžiausių metų švenčių, ir tiktų skaityti, nes tai kur kas sustiprintų patį efektą. Puiki knyga skirta kiek jaunesniai auditorijai, jau jaučiausi kiek per sena tokioms knygoms, nors pagal aprašymus, geriausiai tinka 13-17 metų skaitytojams. Na, sutinku su šiais skaičiais ir rekomenduoju paskaityti tokį kūrinį ir vėliau susipažinti artimiau su jo autore Youtube puslapyje.

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Ten ne Zoella ta knyga sukure. Ji sumokejo zmogui ir parase. Pasiskaityk zurnaluose ar internete.

Anonimiškas rašė...

Ne "Online mergaitė", o "Interneto mergaitė" arba tada jau "Girl Online".
Ji turi ne virš 6000000, o virš 9000000 !

Gabyx2 (www.skaitomknygas.blogspot.com) rašė...

Ačiū už pastebėjimą dėl pavadinimo ;) Aprašymas paruoštas jau daugiau nei metus laiko, dabar tiesiog peržvelgiau knyguklubas.lt internetinę parduotuvę, kurioje dar prieš atsirandant knygai prekyboje ji buvo pavadinta "Mergina Online". :) O dėl followerių, vėlgi ta pati situacija - aprašymas rašytas prieš metus, bet ačiū, atnaujinsiu. :)

Anonimiškas rašė...

Siaip tai knyga kure jinai, su kitos rasytojos pagalba. Tai rode savo youtube kanale(vloguose).