2016 m. sausio 8 d., penktadienis

Catherine Ryan Hyde "Sėkmė avansu"

"Sėkmė Avansu" yra gan mažai žinoma knyga Lietuvoje, kuri, mano manymu, nusipelnė kur kas didesnio susidomėjimo, o kadangi mano tikslas padėti atrasti ne visuomet populiarias, bet nuostabias knygas, tikiuosi, kad po šio parašymo čiupsite romaną ir skaitysite su pasimėgavimu. 2016 metus norėjau šiame bloge pradėti ypatingai - toks puikus kūrinys kaip ši itin simboliškai tinka pirmam metų, kurie tikiuosi bus itin aktyvūs ir sėkmingi, aprašymui. Matote, romanas ypatingas yra tuo, kad įkvėpė visuomeninį judėjimą tokiu pačiu originaliu pavadinimu "Pay it Forward", bet apie jį šiek tiek vėliau...

Autorė Catherine Ryan Hyde šiuo metu yra išleidusi net 24 romanus ir tikrai nepanašu, kad planuotų daryti pertrauką. "Sėkmė avansu" buvo ne debiutinis autorės kūrinys, o trečiasis, bet visgi pelnęs didžiausią kiekį susidomėjimų. "Sėkmė avansu" buvo parašytas po to, kai užsidegė autorės mašina ir du nepažįstamieji atskubėjo į pagalbą, bet moteris net nespėjo jiems padėkoti. Įkvėpta tokio paprasto, bet labai reikšmingo poelgio, moteris suprato, kad turi parašyti kažką, kas padėtų pasauliui atverti akis.

"Sėkmė avansu" pasakoja apie dvylikametį Trevorą ir jo šeimą. Netikėtai į nedidelį miestelį atsikraustė naujas mokytojas su savita ir įtraukiančia istorija, ir atsitiko būtent taip, kad šis vyras tapo naujuoju Trevoro mokytoju. Matote, šis žmogus buvo ypatingas dar ir dėl to, kad savo mokiniams uždavė užduotį: nuveikti kažką tokio, kas pakeistų pasaulį. Būtent nuo šios akimirkos prasidėjo Trevoro istorija - berniukas nusprendė pakeisti pasaulį gėriu.

Trevoras sugalvojo idėją, pagal kurią jis pats nusprendė padėti trims skirtingiems žmonėms. Berniuko mintyse vyravo daugybė skirtingų idėjų: nuo paprasčiausio pagalbos rankos ištiesimo iki žmogaus likimą keičiančių darbų. Pagal dvylikamečio sumanymą, kiekvienas iš tų trijų žmonių turėtų atsilyginti gerais darbais dar kitiems trims žmonėms ir taip šis judėjimas turėjo išplisti neįtikėtinu greičiu ir mastu. Tokia dvylikamečio idėja gali pasirodyti neįmanoma, bet patikėkite, vis šis tas įvyko...

Romanas ypatingas tuo, kad pasakojama ne vieno veikėjo patirtis. Turėsite galimybė susipažinti labiau su Trevoro mokytoju ir pačio Trevoro mama. Šie veikėjai bus labai ypatingi ir turės didžiulę reikšmę vaiko gyvenime. Autorė būtent ir akcentavo vaiko ir motinos ryšį ir kaip teisingas auklėjimas gali nulemti vaiko pasaulėvoką. Taip pat man patiko ir tai, jog knygoje buvo įterpti ir skyriai iš tų žmonių, kuriems padėjo Trevoras, pusės. Matote, nors pats berniukas to ir nežinojo, jo sukurtas judėjimas plito neįtikėtinu greičiu ir būtent mes, skaitytojai, o ne pagrindinis kūrinio veikėjas, turime galimybę sužinoti apie tokių žmonių gyvenimus.

Labai norėčiau papasakoti apie Trevoro atliktus gerus darbus, bet manau, kad aprašinėjant šią knygą, yra svarbu pabrėžti kiek kitokius dalykus. Mano manymu, autorė norėjo pasakyti, jog kiekvienas turime pradėti veikti nuo savęs, o ne laukti, kol aplinkiniai tai padarys už tave. Dažnai visuomenėje akcentuojamos globalios problemos, kaip tarkim ekologiškumas. Ar pastebėjote, kad visi straipsniai, mokinių rašiniai ir interviu pabrėžia ekologiško gyvenimo ir žemės saugojimo svarbą, bet niekas neakcentuoja savo patirties ir potyrių, o būtent tai yra svarbiausia. Kartais mes visi galvojame, kad jeigu mūsų aplinkiniai to nedaro, kodėl mes turėtume? Arba, kai kiti žmonės pradės veikti, pradėsiu ir aš. "Sėkmė avansu" būtent ir moko pradėti veikti nuo savęs, nes vieno jauno berniuko mintis įkvėpė tūkstančius žmonių daryti gerus darbus, neprašant už tai atlygio.

Nepaisant visuomeninio judėjimo, "Sėkmė avansu" analizuoja tarpusavio santykius ir išgyvenimus. Metus laukiantiems grįžtančio tėvo Trevorui ir jo mamai sunku išsilaikyti miestelyje. Darbas keliose vietose bei asmeninio laiko trūkumas psichologiškai paveikia Trevoro mamą, kuriai itin sunku pasirūpinti ir vaiku, ir savimi. Kadangi romanas yra labai optimistiškas, net ir aš skaitydama supratau, kad geriems žmonėms niekada negali baigtis blogai, vis tiek ir jiems lemta patirti gyvenimo šviesiuliukų. Taip ir atsitiko, ypač po to, kai jų gyvenime atsirado Trevoro mokytojas...

Kaip jau ir minėjau, Catherine Ryan Hyde kūrinys įkvėpė sukurti pasaulinį judėjimą Pay it Forward. Kiekvienais metais, Balandžio 30 dieną judėjimo aktyvistai kviečia sudalyvauti akcijoje, kuri aprašyta ir knygoje. Paspaudę ant pavadinimo nuorodos, rasite puslapį, kuriame daugiau bus apie tai papasakota ir netgi rasite tam tikrų idėjų, kaip galite padėti kitiems žmonėms. Kelios iš jų: pasidalinkite skėčiu kartu su kitu žmogumi, kuris jo neturi; jeigu keliaujate į parduotuvę, aplankykite senyvo amžiaus kaimyną ir pasisiūlykite jam ko nors nupirkti ir t.t. Vienintelis dalykas, kurio jūs turite (net privalote) pareikalauti to žmogaus - taip pat atsilyginti kitiems trims žmonėms. Kiekvienais metais prie šio judėjimo prisijungia vis daugiau žmonių iš skirtingiausių pasaulio kampelių ir aš labai tikiuosi, kad tarp šalių - dalyvių pavadinimų netrukus atsiras ir Lietuva!

"Sėkmė avansu" man priminė puikiai visiems žinomą ir šiame bloge populiarią knygą "Nežudyk Strazdo giesmininko", kuri taip pat pasakoja apie labai tyrą ir nuostabią istoriją, paliečiančią žmonių širdis. Man regis tai yra pirmasis kartas, kai pagaliau radau knygą, kurią galiu prilyginti šiam šedevrui,

Geriausias dalykas yra tai, jog skaitytojų amžius visiškai neturi reikšmės, jeigu nuspręsite paskaityti šį romaną. Knygos.lt puslapyje ši knyga priskiriamai jaunimui, bet kituose puslapiuose skirtingi variantai. Dėl įvairios tematikos ir neeilinio autorės rašymo stiliaus romanas "Sėkmė avansu" pavergs ir jauno, ir vyresnio amžiaus skaitytojo širdį - ne veltui šis romanas pateko į mano 2015 metais skaitytų knygų garbės lentą kaip vienas geriausių metų skaitinių. Rekomenduoju ir labai tikiuosi, kad būtent mano aprašymas padės pritraukti kuo daugiau šiai dėmesio skirtai knygai, kurią vertinu net penkiomis žvaigždutėmis!


2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Jau turiu šią knygą "Knygos, kurių noriu" sąraše. Nekantrauju ją kuo greičiau perskaityti. Rimtai. Ir iš Tavo aprašymo, sprendžiu, kad nenusivilsiu.

Gabyx2 (www.skaitomknygas.blogspot.com) rašė...

Tikrai tikrai nenusivilsi!