2016 m. sausio 1 d., penktadienis

2015 metų apžvalga




2015 metai mano gyvenime buvo ypatingi. 12 klasės šventės, egzaminai, mokyklos baigimas, persikėlimas į kitą miestą, universitetas, aktyvi visuomeninė veikla - tai tik patys pagrindiniai metų etapai, o ką jau kalbėti apie visas kitas smulkmenas... Didžiausiu mano metų pasiekimu ir toliau laikau šio blogo aktyvią veiklą ir jo tęsimą, nes dar 2014 metais ne kartą įspėjau skaitytojus, kad dėl akivaizdžių laiko trūkumo pavyzdžių negaliu garantuoti savo aktyvumo. Visgi, man pavyko viską suderinti ir labai tikiuosi, kad 2016 metais tai padaryti taip pat pavyks, jau dabar prie to dirbu ir stengiuosi. Kaip ir 2015 metų pradžioje, šiemet vėl pristatau Jums visų metų apžvalgą su pačiais ryškiausiais mano pastebėjimais. 
Po to, kai pernai metais bloge paviešinau pirmąją metų apžvalgą, Jūs, skaitytojai, parodėte didžiulį susidomėjimą ir kone mėnesį laiką būtent tas įrašas buvo pats populiariausias. Dėl šios priežasties tęsiu šią tradiciją ir nuoširdžiai tikiu, kad Jums turėtų būti įdomu sužinoti mano įvertinimus konkrečioms knygoms. Atsižvelgdama į statistiką, pastebiu, kad tik patys naujausi blogo įrašai sulaukia didžiausios dėmesio ir skaitomumo, todėl su šia apžvalga kviečiu prisiminti visų metų aprašymus. Tai padaryti galite paspausdami ant knygų pavadinimų esančių nuorodų ir būsite nukreipti tiesiai į aprašymus.  Šiame bloge yra daugiau nei 150 knygų paaugliams aprašymų, todėl labai kviečiu neužmiršti seniau išleistų ir aprašytų knygų, kurios vertos didžiausio Jūsų visų dėmesio. 
Labai tikiuosi, kad komentaruose prisijungsite ir kartu pasidžiaugsite geriausiomis savo skaitytomis knygomis 2015 metais!




Faktai:

Ypatingi mėnesiai: 2






Puslapio atnaujinimai: 
Šiais metais nebuvo itin ryškių naujovių bloge, bet negaliu nepaminėti naujausios skilties "Angliškos knygos". Blogo viršuje paspaudę ant šios nuorodos nukeliausite į dar vieną puslapį, kuriame rasite sąrašą knygų, kurias skaičiau anglų kalba ir kurių nėra išleista Lietuvoje. Šis sąrašas yra kitoks nei "Greitai paieška", nes čia angliškų knygų turinys sudarytas pagal jų viršelius, ant kurių paspaudus nukeliausite tiesiai į aprašymus. Taip pat visoms knygoms anglų kalba įtraukiau balsavimą, kuriame klausiu vieno ir to paties klausimo "Ar norėtumėte sulaukti šios knygos Lietuvoje?". Džiugu matyti tokį Jūsų aktyvumą ir balsavimą, šią naujovę sukūriau tam, kad šiame bloge apsilankančios leidyklos matytų tai, ko trokšta paaugliai, nes tik nuo Jūsų visų priklauso, kokios knygos bus leidžiamos ateinančiais metais.  Jeigu dar neužsukote į skiltį "Angliškos knygos" - būtinai padarykite. Labai skatinu knygų skaitymą užsienio kalba, patikėkite, tai vienas geriausių būdų išmokti kalbą, nepraleiskite tokios progos, bet nepamirškite, kad reikės įdėti daug pastangų ir būti kantriems laukiant rezultatų.




Pastebėjimai:
Tikriausiai jau spėjote atkreipti dėmesį ir į nemažą kiekį antrą kartą perskaitytas knygas, sąraše pažymėtas būtent šia spalva. Nusprendžiau, kad net jeigu jos jau buvo anksčiau skaitytos ir galbūt net įtrauktos į 2014 metų apžvalgą, jos vėl bus įtrauktos į 2015 metų apžvalgos sąrašus apačioje, išskirtinai pažymėtos būtent šia spalva.
Taip pat norėčiau priminti ir toliau sekti puslapio aprašymų turinį "Greita paieška", kur atnaujinau žvaigždučių skaičių prie tam tikrų knygų - mano nuomonė keičiasi dažnai, todėl kiekvienais metais atnaujinsiu ir šią skiltį. Nepamirškite, jog vien tai, kad knyga aprašyta bloge - ji jau yra verta Jūsų dėmesio, žvaigždučių skaičiumi išsakau asmeninę savo nuomonę, pagal kurią galite atsirinkti, kurias knygas rekomenduoju labiau, jeigu pastebėjote, kad mūsų skoniai sutampa.


Pirmoji knyga, kurią perskaičiau 2015 metais: 

"Sudeginta gyva"
 Nors pavadinimais galbūt ir nenuteikia optimistiškai ir nelabai motyvuoja nedelsiant čiupti knygą į rankas, bet paskaityti kūrinį tikrai labai pravartu. Visuomet žaviuosi knygomis apie kitas kultūras, juk pasaulis toks didelis ir kiekviena šalis turi savas tradicijas, papročius. Akivaizdu, kad mes, žmonės, nesame pajėgūs per savo trumpą gyvenimą aplankyti visus pasaulio kampelius, todėl knygos šiuo atveju gali padėti labiausiai. Šios knygos aprašymo dar nesulaukėte bloge, bet tai įvyks jau visai netrukus.








Paskutinė 2015 metais perskaityta knyga:

"Kavos piramidė" 
Šią knygą visai neseniai aprašiau Facebook albume, todėl bloge aprašymo nebus, nors knyga tikrai patiko ir verta dėmesio. Atskleidžiamos vertybės, paaugliams būdingas naivumas apie gyvenimo tiesas bei svarbiausia vertybė - draugystė. Tikrai įdomus, paprastas kūrinys, atskleidžiantisi ir gyvenimo didmiestyje ypatumus. 











Knygos, kurias labiausiai norėjau paskaityti šiais metais ir visais įmanomais būdais ieškojau jų: 

"Mėtinės padūkėlės" 
Tai buvo nuo vaikystės puikiai žinoma serija, kurią ilgą laiką norėjau paskaityti dar kartą ir prisiminti, kuo gi man taip patiko ši mergaitiška istorija. Taip pat šiais metais, ypač antrojoje metų pusėje, panorau paskaityti skaitytojų išgirtą kūrinį "Tigro užkerėjimas", bet deja nespėjau to padaryti, bet tai tikrai bus viena pirmųjų knygų, perskaitytų 2016 metais. "Mėtinių padūkėlių" serijos ypatingas aprašymas bus paviešintas 2016 metais vasarą arba net greičiau!








Knygos, kurias ilgiausiai skaičiau: 

"Šokis su drakonais. Po puotos"
Kad ir kaip bebūtų keista, bet vieną laukiamiausių knygų šiais metais "Šokis su drakonais. Po puotos" skaičiau tarsi begalybę. Tikriausiai pamenate, jog ne kartą minėjau, kad mano gyvenimas pasikeitė kardinaliai: persikėliau į kitą miestą studijuoti, pradėjau savarankišką gyvenimą, aktyviai įsitraukiau į visuomeninę veiklą... Dėl visų šių permainų gerokai nukentėjo laikas, kurį galėčiau skirti knygų skaitymui, o dar labiau nukentėjo mano koncentracija ir susikaupimas skaitant, nes visada galvoje kirba tūkstančiai minčių, neleidžiančių įdėmiai įsitraukti į istoriją ir leisti jai užvaldyti tave. Šiuo laikotarpiu atsivertusi šią knygą tiesiogiai vargau su ja, bet nepaisant to, esu patenkinta šiuo kūriniu ir dabar, kartu su visu pasauliu galiu laukti kitų dalių. Nežinantiems patikslinsiu, jog "Šokis su drakonais" dalis Lietuvoje buvo padalinta į dvi knygas "Šokis su drakonais. 1 dalis" bei "Šokis su drakonais. Po puotos". Įdomiausia yra tai, kad nė viena iš šių knygų nebus aprašyta bloge, nors visos kitos serijos dalys aprašytos. Taip nusprendžiau dėl dažniausiai pasitaikančios priežasties dėl ko neaprašau knygų - suvokiu, jog neturiu ką apie ją daug papasakoti, todėl knygos arba būna aprašomos Facebook tam skirtame albume, arba visai jų nerecenzuoju.




Labai noriu paskaityti arba laukiu kitų knygų dalių: 

Šiemet "Planuoju perskaityti" sąrašas pasipildė ne itin gausiai, nemažai knygų liko tos pačios, na, o kitas trokštamas gan greitai spėdavau gauti, kad net nespėdavau pažymėti jų šioje skiltyje. Kaip bebūtų, jau ilgą laiką šiame sąraše figūruoja būtent angliškos knygos: 
"Never always sometime", "Autumn falls", "The night we said yes", "The summer of chasing mermaids" ir kitos. 
Džiugu, kad tikrai puikiai pamenu, jog didžiąją dalį naujai įrašytų knygų sugebėjau gauti ir paskaityti, viliuosi, kad ateinančiais 2016 metais pavyks tai padaryti ir su užsilikusiais kūriniais.


Jeigu pereisime prie knygų, kurių tęsinių itin laukiu, tai manau akivaizdu, kad viena iš tokių bus "Raudonosios karalienės" tęsinys "Glass Sword"Nepaisant to, kad "Raudonąją karalienę" gavau galimybę paskaityti netgi metais anksčiau nuo jos originalaus išleidimo, antrosios dalies dar neteko įvertinti, bet laukti liko nebedaug - jau ateinantį vasarį knyga pasieks ne tik viso pasaulio knygynus, bet ir Lietuvos. 
Taip pat mane labai sužavėjo romantiškas ir šmaikštus kūrinys "Visiems vaikinams, kuriuos mylėjau", todėl su nekantrumu laukiu antrosios dalies "P.S. I Still Love You", kuri, kaip žinia, taip pat pasirodys šiais metais. 
Na ir svarbiausia, beveik pamiršau paminėti knygą "The Crown", geriau žinomą kaip "Paveldėtojos" tęsinys. Nors šis kūrinys sulaukė nemažai neigiamai įvertinimų, verta pripažinti, kad ir šie prieštaringai nusiteikę skaitytojai su nekantrumu laukia dar vienos dalies.








Geriausios metų romantinės knygos: 

Tikriausiai ne paslaptis, kad romantinės knygos skaitančius paauglius domina labiausiai. Nepaminėti romantiškų santykių knygos aprašyme prilygtų nuodėmei, kuri tikrai sumažintų susidomėjimą knyga, net jeigu ta romantika tarp veikėjų yra itin minimali arba nežymi.  2015 metais mane itin sužavėjo tokios knygos kaip:



Extraordinary means - aprašymas paruoštas šiems metams
Saint anything - aprašymas paruoštas šiems metams

  






Knygos, kurios mane nuvylė

Deja, 2015 metai nebuvo išimtis ir ne kartą teko nusivilti knygomis, apie kurias iki tol buvau susidariusi neblogą įspūdį. Na, kaip sakoma, visų skonis skirtingas, todėl net ir Jums primenu aklai nevertinti mano aprašymų, nes kad ir kaip stengčiausi išlaikyti šališką nuomonę ir leisti Jums patiems susidaryti įspūdį apie kūrinį, dažniausiai mano nuomonė būna akivaizdi.
Knygos, kuriomis nusivyliau:




Paskutinis traukinys - aprašymo bloge nerasite.
Didžioji Hitlerio meilė - aprašymo bloge nerasite.
Vilko Valanda - aprašymo bloge nerasite.
Eksperimentas gyventi - aprašymo bloge nerasite
Liepsnojanti - aprašymo bloge nerasite
Deginant tiltus - aprašymo bloge nerasite
Mano brolis kvailys - aprašymo bloge nerasite




Geriausios metų fantastinės knygos: 

Šiais metais, kaip bebūtų keista, gan mažai dėmesio 
skyriau būtent fantastiniams ar distopijos žanro kūriniams. Nepaisant to, šiai kategorijai išskyriau šias knygas:


Toxic heart ("Mistinio miesto 2 dalis)









Antrą kartą skaitytos knygos: 

Šiais metais tokių buvo kaip niekad daug. Nemažai jų skaičiau besiruošdama brandos egzaminams, kitas buvau skaičiusi originalia anglų kalba ir norėjau paskaityti lietuviškai, na ir buvo tokių, kurias perskaičiau, norėdama prisiminti, kodėl gi jos man taip patiko:


Pirmą kartą skaičiau anglų kalba, o antrą norėjau įvertinti lietuvišką variantą:
Nes labai patiko ir norėjau pritaikyti lietuvių kalbos egzaminui
Nes labai norėjau prisiminti vaikystėje mylėtą seriją
Mėtinės Padūkėlės - aprašymas paruoštas šiems metams











Knygos, perskaitytos anglų kalba: 

Šiemet nors ir skaičius knygų, perskaitytų anglų kalba, neatrodo itin didelis, dar toks pat kiekis slepiasi po neoficialiai perskaitytom knygom, kurių, deja, atskleisti negaliu. Kaip bebūtų, pateikiu sąrašą visų knygų, perskaitytų anglų kalba šiais metais, o tuo pačiu paryškinau knygas, kurios man patiko labiausiai ir kurias, mano manymu, labiausiai verta išleisti Lietuvoje.

The Secrets we keep - aprašymas paruoštas šiems metams
Extraordinary Means - aprašymas paruoštas šiems metams
Saint Anything - aprašymas paruoštas šiems metams








Labiausiai nustebinusi knyga:

"Berniukas ant medinės dėžės". Nuoširdžiai sakau, visiškai nesitikėjau, kad šis kūrinys taip mane nustebins gerąja prasme ir labai laukiu akimirkos, kai paviešinsiu bloge aprašymą. Iš anksto rekomenduoju ir kviečiu paskaityti,
 nenusivilsite!













Knygos vaikinams: 

Šiais metais knygų, kurios tiktų ir vaikinams, gerokai mažiau nei pernai metais. Visgi leidyklos pirmenybę skiria merginoms, kurios, pagal statistiką skaito kur kas daugiau nei vaikinai, todėl į tai atsižvelgiama ir merginos lieka dosniai apdovanotos. Nepaisant to, nereikia pamiršti ir tų knygų, kurios, mano manymu, iš perskaitytų 2015 puikiai ar net labiau tinka vaikinams:


Paskutinis traukinys - aprašymo bloge nerasite.
Sėkmė avansu aprašymas paruoštas šiems metams
Šokis su drakonais. Abi dalys - aprašymo bloge nerasite.
Vilko valanda - aprašymo bloge nerasite.
Berniukas ant medinės dėžės. aprašymas paruoštas šiems metams



Planavau, bet nespėjau perskaityti per 2015 metus:

Tokios knygos jau ilgą laiką figūruoja blogo skiltyje "Planuoju perskaityti", bet labiausiai norėčiau išskirti dvi knygas - "Vėjo nublokšti 2" bei "Tigro užkerėjimas". Pirmąją knygą planuoju paskaityti jau ne vienerius metus, bet laiko ir galbūt šiokia tokia motyvacijos stoka stabdo mane, na, o antrąją knygą visai neseniai gavau, bet tikrai tai bus viena pirmųjų 2016 metais perskaitytų knygų - nekantrauju įvertinti abu labai daug komentarų sulaukusius kūrinius.







Geriausios 2015 metais: 

Visai kaip ir 2014 metais, ši garbės lenta yra ypatinga, nes stengiuosi išskirti pačias pačiausias metų knygas, o pagal tai galite atsirinkti, kurias knygas labiau rekomenduoju. Turiu paminėti, kad knygos išvardintos ne pagal jų gerumą, o atsitiktine tvarka - visos jos vienodai vertos dėmesio. Taigi, pristatau 12 geriausių 2015 metais skaitytų knygų!




Sėkmė avansu  aprašymas paruoštas šiems metams




















Berniukas ant medinės dėžės aprašymas paruoštas šiems metams


Saint anything aprašymas paruoštas šiems metams






Pabaigai norėčiau padėkoti už Jūsų aktyvų palaikymą kuriant šį blogą - labai smagu sulaukti daugybės žinučių su nuoširdžiais Jūsų palinkėjimais ir pagyrimais. Visuomet laukiu kritikos ir džiaugiuosi, kad blogo komentaruose jos sulaukiu - tik tokiu būdu galiu ištaisyti padarytas klaidas ir tobulėti. 2015 metai buvo kupini ir džiaugsmo, ir ašarų, bet tai buvo metai, apie kokius įsivaizdavau visą savo gyvenimą - kupini nuotykių ir naujų potyrių, linkiu ateinančiais metais išnaudoti visas gyvenimo suteiktas galimybes, atminkite, kad geriausi dalykai nutinka netikėtai!
Labai tikiuosi, kad ir toliau man pavyks tęsti aktyvią šio blogo veiklą ir Jūsų, skaitytojų skaičius nemažės, o tik augs. Jau dabar turiu daugybę planų, pokyčių šiam puslapiui, bet laikas parodys, ar sugebėsiu viską įgyvendinti, ar visgi mano asmeninis gyvenimas prarys tą likusį laisvą laiką knygoms. 
Kaip ir minėjau šios apžvalgos pradžioje, komentaruose labai laukiu Jūsų nuomonių apie šių metų geriausias knygas. Laukiu komentarų ne tik čia, bet ir Facebook puslapyje po šios apžvalgos nuoroda, visuomet galite man rašyti asmenines žinutes, taip pat nedrąsiausi galite reikštis ir ask.fm/Gabyx2
Išlikite pozityvūs ir optimistiški visus metus!

Komentarų nėra: