2016 m. rugsėjo 3 d., šeštadienis

Claudia Gray "Ten Thousand Skies Above You"

Neskaičiusiems pirmosios serijos dalies "A thousand pieces of you", šio aprašymo skaityti nepatartina

"Ten Thousand Skies Above You" - antroji rašytojos Claudia Gray garsiosios fantastinės "Firebird" dalis, sulaukusi tūkstančių teigiamų įvertinimų iš viso pasaulio skaitytojų ir įvertinta kaip viena geriausių Goodreads puslapio knygų paaugliams 2015 metais! Antroji serijos dalis pranoko visus mano iškeltus lūkesčius ir jau dabar skaičiuoju dienas iki trečiosios dalies oficialiaus išleidimo pasauliniu mastu.
Vaizdo rezultatas pagal užklausą „ten thousand skies above you“
Kas nutiko pirmojoje knygos dalyje: autorė, supažindinusi skaitytojus su knygos pasauliu iš karto įtraukė juos į nesibaigiančių nuotykių kupiną istoriją: siekdama atkeršyti už nužudytą tėvą, Margarita nusprendė ta pačia kaina atsilyginti ir vaikinui Paul, kuris buvo tarsi jų šeimos narys ir kuris buvo pagrindinis įtariamasis - taip prasidėjo vaikino paieškos skirtingose dimensijose. Vienoje dimensijoje Margarita sutiko to meto Paul ir jį pamilo, bet persikėlusi į kitas dimensijas abejojo savo jausmais, galvojo, kad tai jautė būtent tam Paul, o ne visom jo versijom. Kai buvo išsiaiškinta, kad ne Paul nužudė tėvą, o serijos blogietis Conley paspendė spąstus ir pagrobė jį bei paslėpė kitoje dimensijoje. Margarita su ypatingo pakabuko Firebird pagalba sugrąžino netikėtai surastam tėvui atmintį. Kitas merginos draugas ir šeimos narys Theo buvo pasiklydęs mintyse ir užvaldytas Conley, todėl jis būtent prisidėjo prie tų spąstų ir paveiktas narkotikų, vykdė Conley įsakymus ir klaidino Margaritą. Galiausiai tiesa buvo išsiaiškinta ir negana to, Margaritos tėvas rastas gyvas, todėl jie visi kartu grįžo į tikrąją savo dimensiją.

Antrojoje knygos dalyje veiksmas vėl grįžta į skirtingas pasaulio dimensijas. Šį kartą pavojus užklupo abu Margaritos draugus Theo ir Paul. Theo kentėjo nuo narkotikų, kuriais jį nuodijo blogietis Conley Wyatt, o Paul buvo paveiktas blogųjų galių taip, kad prarado savo asmenybę ir atmintį, o norint tai sugrąžinti Margaritai teko paklūsti Conley valiai, vykdyti jo įsakymus ir keliauti po skirtingas dimensijas su tam tikromis užduotimis...

"Ten Thousand Skies Above You" pranoko visus mano lūkesčius. Dažnai pastebiu, kad serijoms, kurias sudaro trys dalys, būdingas ne itin stiprus antrosios dalies išpildymas. Taip tikrai nebuvo, mėgavausi kiekviena akimirka. Šioje dalyje skaitytojai artimiau susipažins su blogiečiu Conley Wyatt. Sakydama artimiau, mintyse prisimenu savo pirmąjį įspūdį: tikriausiai neatkreipiau per daug dėmesio, bet nuoširdžiai galvojau, jog šis vyras bus vidutinio amžiaus žmougs su keistais įpročiais ir troškimais - "Ten Thousand Skies Above You" paneigė šį nusistatymą priešingai, kadangi Conley Wyatt vienaip ar kitaip bus susijęs su Margaritos šeima...

Šioje knygoje dar labiau sustiprėjo mano žinios apie dimensijas ir visą autorės sukurtą pasaulį. Dar kartą akcentuosiu, jog ši knyga nėra susijusi su keliavimu laiku, Margarita, pasiekdama kitą dimensiją, įsikūnija į save kitame pasaulyje: jai niekada nepasikeičia amžius, išvaizda, net šeimos nariai. Mergina tiesiog patenka į skirtingus laikmečius, skirtingus pasaulius, kur viena iš jos versijų gyvena įprastą gyvenimą. "Ten Thousand Skies Above You" man labai patiko dar ir dėl autorės dimensijų pasirinkimų. Autorės sprendimai nebuvo padriki, jie siejosi tarpusavyje ir keliavimas tam tikromis dimensijomis buvo labai apgalvotas ir pagrįstas, todėl kiekvienas puslapis buvo išnaudotas su mintimi ir ne veltui.

Serijos gerbėjai kaip ir aš pripažįsta, jog Margaritos asmenybė šioje dalyje pasikeitė. Manau tai yra neišvengiamas reiškinys kiekvienoje fantastinėje serijoje, kai pagrindiniai veikėjai išgyvena naujus potyrius ir didžiulė našta slegia jų pečius - šiuo atveju Margarita privalėjo išgelbėti draugą Theo ir mylimąjį Paul. Antrosios dalies Margarita man pasirodė tarsi paklydusi savo jausmuose: ji labai dažnai dvejojo dėl savo sprendimų, dėl pasekmių ir svarbiausia dėl jausmų abiems vaikinams, todėl meilės trikampio nebuvo išvengta, nors nemaža jo dalis buvo susijusi su tam tikrų dimensijų aplinkybėmis. Vienas dalykas aiškus - kas laukia trečiojoje serijos dalyje - nežinia.

Dar vienas dalykas, dėl kurio "Ten Thousand Skies Above You" man pasirodė itin išskirtinė visos serijos dalis buvo tai, jog kitaip nei kitos fantastinės trilogijos, ši iš tiesų yra susijusi su pilnamečių gyvenimu. Pagaliau pagrindinei veikėjai nebe 16, o 18 metų, o tai jau iš karto leidžia manyti, kad merginos sprendimai bus rimti ir apgalvoti, bus išvengta to stereotipinio mąstymo, jog šešiolikmečiai knygose elgiasi ir galvoja kaip mažiausiai 25 metų žmonės. Taip pat tęsiant šią mintį, galiu pabrėžti, jog intymumas ir požiūris į tai bus tikrai labai subtilus ir santūrus, nes dažnai pastebėdavau, jog ši tema būdavo sureikšminta visose knygose paaugliams - šioje knygoje ir visoje serijoje to buvo išvengta ir manau, kad tai yra vienas didžiausių pliusų.

Kaip ir minėjau pirmosios knygos aprašyme, "Firebird" serija man pasirodė kur kas geriau išpildyta nei lietuviams geriau pažįstama "Safyrės" trilogija, kurioje dabar įžvelgiu dar daugiau trūkumų, kaip kad padrikas šokinėjimas laiku, be jokių paaiškinimų ar sąsajų. "Firebird" serija visiškai sužlugdė mano nuomonę apie "Safyrę", kurios jau niekam nerekomenduočiau ir daug kartų liepčiau verčiau rinktis šiuo metu mano aprašinėjamą kūrinį. Dar vienas pastebėjimas - būtent "Ten Thousand Skies Above You"  dalis man priminė kiek anksčiau skaitytą ir bloge aprašytą "My Name Is Memory", kurio pagrindinis skiriamasis bruožas buvo reinkarnacija ir nauji gyvenimai su ta pačia siela. Sunku ir dabar pasakyti, kokių panašumų radau tarp šių dviejų kūrinių, bet vėlgi nesunkiai pripažinsiu, kad "Ten Thousand Skies Above You" ir vėl aplenkė minėtąjį kūrinį savo siužeto stiprumu.

Įspūdinga šios dalies pabaiga privertė mane aikčioti ir nuolatos galvoti apie trečiąją knygos dalį. Galiu užsiminti, jog Margaritos pečius užguls dar didesnė atsakomybė ir jeigu iki šiol merginai teko kovoti dėl asmeninės ir šeimos narių gerovės, dabar šis mastas padidės kelis tūkstančius kartų... Galėdama įvertinti jau dvi serijos dalis, galiu užtikrinti, jog autorė naudoja "laiptų" metodą, kai pagrindinis siužetas nuolatos nedideliais tempais kyla, todėl trečioji dalis bus pati netikėčiausia ir svarbiausia ne tik dėl to, jog ji bus paskutinė, bet dar ir dėl to, kad kiti autoriai, kaip ir minėjau, rašo naudodami nepastovumo metodą, kai pirmose dalyse įtraukia savo skaitytojus, antrose vilkina viską specialiai tam, kad trečiojoje dalyje įvyktų didžioji kulminacija.

Labai rekomenduoju šią knygų seriją, nuoširdžiai tikiuosi, kad neskaičiusieji pirmos dalies neskaitė ir šio aprašymo, atskleidžiančio tiek daug ir apie pirmąją, ir apie antrąją dalis. Puiki fantastinė serija, džiaugiuosi, kad nuostabūs knygos viršeliai ir pavadinimai dar kartą neapvylė manęs besirenkant knygą ir dar labiau džiaugiuosi, jog pagaliau radau kūrinį, kurio ieškojau pakankamai ilgai.




Komentarų nėra: