2016 m. balandžio 1 d., penktadienis

Jessica Sorensen "Lilos ir Etano klystkeliai"

Kai Lietuvoje pasirodė "Lilos ir Etano klystkeliai", nesistengiau atkreipti daug dėmesio į kūrinį ir iš tiesų nuoširdžiai maniau, kad tai tiesiog trečia istorijos apie Elą ir Mičą dalis. Taip jau atsitiko, kad net sugebėjau sumaišyti pagrindinių veikėjų vardus ir tik tada, kai knyga atsidūrė mano rankose, supratau be galo klydusi, nes nors tai ir yra dar viena serijos dalis, knygą galima laikyti visai atskiru kūriniu su savita istorija.


Tikriausiai prisimenate, kad visgi dramų ir iššūkių kupina Elos ir Mičo meilės istorija baigėsi laimingai - jaunuoliai visgi pripažino savo jausmus, įveikė visas kliūtis ir antrasis romanas pasibaigė jų sužadėtuvėmis. Abiejų pirmųjų serijos dalių siužeto linijoje dominavo ne tik Ela ir Mičas, bet ir jų geriausi draugai ir naujausios dalies herojai - Lila ir Etanas, be kurių meilės romanas būtų pasibaigęs tikrai kitaip... Šį kartą autorė Jessica Sorensen pagaliau įsigilino labiau į būtent šių veikėjų gyvenimus ir atskleidė nematytas jų puses.

Jau nuo pirmųjų serijos dalių išsiaiškinome apie Lilos ir Etano socialines padėtis, o naujausioje dalyje viskas aprašoma kur kas detaliau. Tikriausiai pamenate, kad Lila buvo kilusi iš pasiturinčios šeimos, kurioje tėvai siekė, kad jų dukros būtų išauklėtos kaip dailios ir svarbiausia potencialios nuotakos turtingiems ir įtakingiems vyrams. Ne veltui Lilos ir jos tėvų santykiai buvo itin komplikuoti ir būtent dėl to mergina ėmė maištauti, vartoti tabletes, audringai leisti laisvalaikį. Šioje knygos dalyje sužinosite ir dar daugiau įmantrybių ir paslapčių, jungiančių merginą ir su tėvais. Iš karto galiu pripažinti, kad nemaža dalis detalių pasirodė labai netikroviškos ir nerealios, bet toks jau yra tas romanų pasaulis - viskas yra įmanoma. Etanas, tikriausiai kaip ir pamenate ar bent jau nuspėjate, vėlgi vaizduojamas kaip blogiukas šioje istorijoje: tam tikras hipsterio įvaizdis, vengimas įsipareigoti žmonėms, jausmų slėpimas - nesvetimi faktoriai, apibūdinantys veikėjo asmenybę. Bet ko nežinojote, tai, kad šio veikėjo praeitis irgi pažymėta paslaptimis ir netikėtumais, todėl taip pat galite tikėtis daugybės netikėtumų. Bendrai tariant, akivaizdu, jog Etanas ir Lila yra savotiški Mičo ir Elos prototipai, kuriuose galima tikėtis dominuojančių blogiuko ir maištingos merginos santykių.

Kūrinio eiga išties labai primena ir Elos bei Mičo istoriją. Šioje dalyje jūs giliau susipažinsite su Lila ir Etanu, jų praeitimi ir paslaptimis bei charakteriais. Veiksmo kūrinyje netrūks, bet vėlgi, tai dar vienas romanas, kuriame veiksmas sukasi tik aplink du veikėjus ir pašalinis gyvenimas tarsi pranyksta. Taip, kad nesistebėkite, jei Lila su Etanu kurį laiką net atsibos, ypač tose situacijose, kuriose rašytoja erzina savo skaitytojus ir neleidžia jiems skaityti tai, ko jie pagaliau trokšta - romantiškų akimirkų.

Labai dažnai paauglių literatūroje galima rasti meilės romanų, kurie prasideda minimaliais susižavėjimais, vėliau perauga į stipresnius jausmus, bet veikėjai būna sukurti lyg žmonės, kurie prisigalvoja įvairiausių problemų ir minčių, kad tik nepultų stačia galva į tuos santykius su įsipareigojimais. Dažnai tokios situacijos būna aprašytos itin kvailai ir juokingai, pavyzdžiui, labai dažnas atvejis kai vaikinas galvoja, kad yra per prastas merginai, bijo įsipareigojimų arba mergina tiesiog mano, kad ji vienintelė jaučia trauką kitam žmogui, nors akivaizdu, kad trauka būna abipusė. Iš esmės, tai yra puikus būdas rašytojams, kurie nori pažaisti skaitytojų jausmais ir sukurti intrigą, nes puikiai žinome, kad meilės romanai būna patys populiariausi ir romantiškų scenų laukiame jau nuo pat pradžios - jeigu visos kortos būtų atvertos knygai neįpusėjus - nebeliktų tos motyvacijos skaityti toliau. Bet juokingiausia yra tai, kad net ir realiame gyvenime pasitaiko šimtai tokių atvejų, kai arba mergina, arba vaikinas vengia tų įsipareigoti verčiančių santykių, kažko bijo, todėl prisigalvoja įvairiausių priežasčių slėpti savo jausmus. Esmė tame, kad aš nesu išimtis ir labai puikiai išmanau šį jausmą, tiesiog mano vengimas įsipareigoti dažniausiai būna labiau pagrįstas nei kad kūrinių veikėjų.

Knyga man itin priminė paauglystės laikus, kai visų jaunuolių pokalbių centre dominavo visiems žinamas kūrinys "Heroinas". Ilgai svarsčiau ir supratau, kad senokai buvau skaičiusi knygą apie priklausomybę nuo narkotikų ir būtent poveikį, kurį jie suteikia. Savaime suprantama, "Lilos ir Etano klystkeliai" narkotikų vartojimas nėra dėmesio centre kaip Melvin Burgess knygoje "Heroinas", bet tikrai Jessica Sorensen pasistengė taikliai pavaizduoti Lilos kančias ir bandymą atsisakyti organizmą žalojančių nuodų.

"Lilos ir Etano klystkeliai" man patiko dar ir dėl to, kad knygoje autorė sugebėjo itin vaizdžiai ir tikroviškai pavaizduoti įvairias situacijas, o tai manau ir yra didžiausios rašytojo galios - įtikinti skaitytoją. Taip, nors galima manyti, kad pirmieji du serijos kūriniai irgi tokie pat vaizdingi ir išsamūs, jog "Lilos ir Etano klystkeliai" bus tik "Elos ir Mičo" prototipas, bet šioje dalyje taip pat galima buvo aptikti daugybę autentiškų savybių, būdingų būtent Lilai ir Etanui.

Kūrinyje visgi pasigedau tos draugystės tarp visų keturių jaunuolių. Skaitydama dalis apie "Elą ir Mičą" tikrai pamenu, jog šiems veikėjams draugystė padėjo sugriauti visas sienas ir net priversti veikėjams pripažinti jausmus. Lila su Etanu ne kartą davė daugybę patarimų draugams, gelbėjo įvairiausiose situacijose, o trečiojoje dalyje, kurioje veiksmas sukasi būtent aplink šiuos veikėjus, rodės, tarsi Ela su Miču gyveno tolimame pasaulyje, kuriame net nereikėjo draugų ar net nebuvo noro daugiau bendrauti ir pasidomėti, kaip jiems sekėsi.

Net jeigu manėte, kad kūriniai apie Elą ir Mičą buvo kupini erotinių scenų, knygoje "Lilos ir Etano klystkeliai" tokių sulauksite kur kas daugiau. Galima sakyti, kad ši knyga yra itin tamsi ir negatyvaus stiliaus, todėl tai ir yra didžiausias faktorius, skiriantis šiuos kūrinius tarpusavyje. Šią knygą galima skaityti ir kaip visai atskirą kūrinį, ne kaip seriją, todėl, kad tai lyg visai nauja istorija apie du itin skirtingus jaunuolius. Rekomenduočiau šią dalį nuo 16 metų, nors jei gerai pamenu, ankstesnėms serijos dalims nebuvau nustačiusi amžiaus cenzo, bet kaip ir minėjau, šioje dalyje erotinių scenų sulauksite kur kas daugiau. Net jei ir įmanoma rasti daugybę kūrinio panašumų į pirmąsias dvi serijos dalis, net jei yra daugybė banalybių, vis tiek manau, kad verta paskaityti "Lilos ir Etano klystkelius" ir įvertinti visus niuansus savaip!



Komentarų nėra: