2016 m. balandžio 15 d., penktadienis

Iana Matei "Parduodama: Mariana"

Iana Matei yra viena aktyviausių Europiečių, kovojančių su žmonių grobimu ir priverstine prostitucija. Iš Rumunijos kilusi moteris pati parašė savo autobiografinę knygą, kurioje atskleidė savo šalies ypatumus ir propogandiškai kviečia prisijungti prie kovos su prostitucija ir korupcija.

Pasaulyje knygos apie prekybą žmonėmis išpopuliarėjo nežmonišku greičiu ir dabar tai viena populiariausių rašymo temų, nes tik tokiu būdu galima sužinoti apie mūsų visuomenę slegiančias problemas ir prisidėti prie jų mažinimo.

Ianos Matei gyvenimo istorija prasidėjo nuo jos jaunystės metų Rumunijoje, gimtajame krašte, kur vyravo Komunizmas. Šios šalies visuomenę palietė tie patys įvykiai kaip ir Lietuvą: protestai prieš valdžią, sukilimai, žmonių bandymai taikiomis priemonėmis atsiimti tai, kas priklauso jiems. 1989 metais, pačių sukilimų įkarštyje, Iana buvo viena aktyvesnių dalyvių, nors žinojo galimas pasėkmes. Mergina jau turėjo susilaukusi sūnaus, kovojo dėl teisių į jo globą ir puikiai žinojo, kad vaikas galėjo bet kuriuo metu būti atimtas iš jos. Nedaug trūko ir viskas pasisuko taip, kad merginai teko bėgti iš šalies ir slaptais būdais susigrąžinti sūnų...Viskas baigėsi gerai ir kartu jie nuvyko į Australiją... Atrodo, mamos ir sūnaus turėjo laukti laiminga pabaiga, seniai trokštas gyvenimas, bet istorija tik prasidėjo...

Iana Matei susikūrė tikrai palankias gyvenimo sąlygas, susirado draugų ir jautėsi Australijoje kaip namie, bet po vienų atostogų Rumunijoje, mergina suprato, kad privalo kažko imtis, nes gatvėse knibždėjo benamiai žmonės, savo kūnus pardavinėjo nepilnametės merginos... Palyginusi tokias dvi skirtingas šalis ir pažinusi civilizuoto gyvenimo Australijoje, kur buvo ginamos žmonių teisės, ji suprato, kad to paties turi siekti ir gimtinėje.

Didžiausias Iana Matei nupelnas-  jos pačios įkurta nevyriausybinė organizacija Reaching Out ir prieglauda merginoms, patyrusioms prievartinį išnaudojimą. Iana Matei pati susirado rėmėjų, pati skelbė apie savo tikslus visoje Europoje. Taip sakant, moteris nuvertė kalnus vardan kilnaus tikslo ir jai tai puikiai pavyko.

"Parduodama: Mariana" pavadinimas yra tikrai klaidinantis ir galima pagalvoti, kad knyga bus apie dar vieną parduotą merginą ir jos išgyvenimus. Tiesą sakant, tai pirmoji tokio stiliaus knyga, kurią skaičiau, ir kuri ne apie auką, o apie gelbėtoją, šiuo atveju Ianą. Tikrai buvo įdomi patirtis man skaitant šį kūrinį, nes atvėrė akis apie rytų Europos šalis ir padėtį ten. Taip sakant, knyga papildė mano žinių bagažą

Dažnai pastebiu nusiskundimus iš skaitytojų pusės. Paaugliai teigia, kad jiems nelabai priimtinos tokios knygos ir dažnai renkasi kur kas kitokius kūrinius. Ką gi, daug praleidžiate, mielieji. Visų pirma, tokios knygos yra labai švietėjiškos ir yra labai pravartu žinoti apie kitų šalių kultūras. Antra - tai puikus literatūrinis pavyzdys, rašantiems samprotavimo rašinius. Aš pati prisirašiau daugybę aspektų, belaukdama egzaminų, todėl siūlau ir jums pradėti tai daryti. Knygoje puikiai vaizduojami antžmogiški aspektai, kurie puikiai tiktų, rašant Žmogiškumo ar Pilietiškumo temomis.

Su šios knygos pagalba pabūsiu šiek tiek švietėjiška ir papasakosiu jums keletą faktų apie situaciją Europoje:
Pavyzdžiui, ar žinojote, kad prieš porą metų Vakarų Europoje buvo apie 300,000 prostitučių, iš kurių dauguma buvo parduotos ir verčiamos imtis šio "amato"? Ar žinojote, kad šios stipriosios ekonomikos šalys vengia viešai pripažinti savo vidaus problemų ir vietoj to, kad imtųsi veiksmų, deportuoja kitatautes prostitutes, tikėdamiesi, kad tai sustabdys jų sutenerių(šeimininkų) veiklą, kai visi puikiai žino, jog sutenerių klanas vyrauja visoje Europoje ir merginų deportavimas į gimtinę nesukliūdys jų surasti?

Autorė savo knygoje labai trumpai, bet išsamiai supažindindavo su nuolat besikeičiančiomis buvusiomis prostitutėmis, gyvenančiomis jos įkurtoje prieglaudoje. Ten galioja savitos taisyklės, kurių pagalba siekiama integruoti nuskriaustas merginas į gyvenimą, paruošti įvairiems gyvenimo iššūkiams. Prieglauda yra labai slepiama saugumo tikslais: kuris suteneris nebūtų patenkintas, sužinojęs, kur gyvena jam pavojų kelianti mergina? Šios merginos buvo pagrindinės gelbėtojos teisminėse bylose, kur jos liudydavo sutenerių nenaudai ir tokiu būdu juos uždarydavo į kalėjimą. Iana Matei šiek tiek plačiau papasakoja ir apie išskirtinesnes merginas, kurios vienaip ar kitaip ryškėja visoje gausybėje. Apsistoti ties viena mergina neverta, juk merginos gyvena prieglaudoje pakankamai neilgai: vienoms užtenka kelių savaičių, ilgiausiai užsibūna kelis metus.

Pagrindinė Rumunijos problema, atskleidžiama knygoje, yra korupcija. Ianos nevyriausybinė organizacija ne veltui nesiejama su valdžios organais ir viešumu. Taip yra dėl to, kad moteris puikiai suprato, kad policija, valdžios atstovai ir suteneriai dirba išvien, sudaro bendrą klaną ir vienintelė išeitis nuo to atsiriboti - nebendradarbiauti. Labai rimta problema, kuri taip pat yra labai diskutuotina ne tik gyvenimiškose situacijose, bet ir rašiniuose... Korupcija vyrauja visame pasaulyje, net ir kiekvienas iš jūsų esate su tuo susidūrę.

Iana Matei man pasirodė kaip labai motyvuojanti ir įkvepianti moteris. Jos troškimas padėti likimo nuskriaustiesiems mane sužavėjo iki sielos gelmių. Moters galvoje kirbėjo tūkstančiai idėjų, kurioms, deja, trūko laiko, todėl dauguma liko neįgyvendintos. Tai tiesiog idėjų bankas, kuris motyvuoja kiekvieną žmogų prisidėti prie gerų darbų. Jos aktyvumas ir užkimšta darbotvarkė, apie kurią ji taip pat rašo, parodo, kad žmogus yra galingiausias kūrinys, galintis nuversti kalnus.

Rekomenduoju šį kūrinį visiems, kuriems patiko "Stiklinė pieno", "Tik su dukra", "Dykumų gėlė". "Niekada nesuklupk" bei kitos tokio stiliaus knygos. Taip pat, kaip ir ne kartą minėjau, knyga idealiai rašiniams ir asmeniniam tobulėjimui, todėl nepraleiskite nuostabios progos, kurios metu liksite įkvėpti geriems darbams!

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Nežinau kur rašyt tad raš čia, nesenai perskaičiau knyga "Nekenčiam". Tai įdomi knyga apie patyčias internete, labai patariu perskaityti todėl, kad tai mano manymu "nenuvalkiota" istorija apie mergaite/berniuka iš kurios tyčiojasi mokykloje, o apie galia valdyti žmones ir prikaustyti juos baimės jog šie darytų blogus dalykus už tave, o ypač, kad atsisuktų prieš geriausia drauga. Lengvai skaitosi, taigi greitai persiskaito. :) O jai jau esi skaičius ir aprašius, gal gali numesti linka? Man būtų malonu perskaityti tavo nuomone. :)