2013 m. birželio 30 d., sekmadienis

Herbjorg Wassmo "Stiklinė Pieno"



Herbjork Wassmo yra gerai žinoma autorė Lietuvoje. Ne vienas jos kūrinys yra išleistas į mūsų gimtąją kalbą, o ir autorės rašymo stilius patinka mūsų tautiečiams. Autorė rašo psichologinius,dramatiškus kūrinius aktualiomis temomis. Manau, kad Jodi Piccoult gerbėjams patiks ir ši rašytoja. Viena populiariausių jos knygų "Stiklinė Pieno" yra būtent apie mergaitę, kilusią iš mūsų krašto. Herbhorg Wassmo parašė istoriją, kuri privertė atsipeikėti daugelį.

Dortė yra vardas, kuris tikrai nepanašus į lietuviškuosius Ieva, Agnė, Kotryna ir kitus mergaičių vardus. Bet Dortė yra mergaitė, gyvenusi Lietuviškame kaime, padėjusi mamai ir seseriai išgyventi. Mergaitė buvo 15 metų, bet turėjo daugybę svajonių apie ateitį kartu su mylimuoju vaikinu Nikolajumi.

"Stiklinė Pieno" yra knyga apie prekybą žmonėmis. Naivioji mergaitė, sulaukusi pasiūlymo gerai užsidirbti Norvegijoje, niekam nepranešusi sutiko išvykti ir pasigailėjo vos įsėdusi į svetimą automobilį. Tik po kelių akimirkų mergaitė suprato į ką įsivėlė, bet vistiek tikėjosi žadėto darbo kavinėje. Darbą pasiūlę vaikinai pasinaudojo ja, kaip ir kitomis merginomis, ir pardavinėdavo Dortę vyrams...

Knyga pasakoja apie negailestingą mergaitės gyvenimą ir jos viltis grįžti namo. Atsidūrusi nelemtingoji vietoje, ji tenorėjo vieno - numirti. Net tada, kai atrodė jog jos gyvenimas kiek pagerės, kai ją nupirko vyras, vardu Tomas, nusprendė ją apgyvendinti bute kartu su padėjėja, mergina vistiek buvo žeminama ir išnaudojama, nors turėjo lengvesnes sąlygas nei kitos. Dortės savininkas Tomas buvo itin paslaptingas, uždaras, bet tuo pačiu grėsmingas ir nuolaidus. Jis suteikė mergaitei ne vieną privalumą, įskaitant ir pinigus, kuriuos siųsdavo mergaitės mamai, kuri nė nenutuokė, ką jos dukra veikė.

Man patiko, kad autorė knygos pabaigoje paliko vietos apmąstymams ir padarė ją tokią, kad kiekvienas galėtų interpretuoti savaip. Neatskleisiu kaip viskas baigėsi, pamatysite patys. Bet iš tiesų labai norėjau sužinoti, kaip viskas baigsis, tad su nekantrumu verčiau puslapius tikėdamasi geriausio... Knyga yra tikrai nenuspėjama, įvykių daugybė. Itin patiko nagrinėti pagrindinės veikėjos paveikslą, kuris vis nustebindavo mane ir gerąja ir blogąja prasme.

Kodėl toks pavadinimas? Kuo jis siejasi su knyga? Stiklinė pieno iš pažiūros gali priminti visai kitus dalykus. Bet ši stiklinė turi tikrai rimtą reikšmę kūrinyje, kurios, deja, taip lengvai galbūt ir nepastebėsite. Stiklinė pieno šiame kūrinyje simbolizuoja namus, artimųjų šilumą, meilę ir kitus jausmus, kuriuos Dortė jautė būtent galvodama apie savo namus.

Įvairių puslapių komentaruose verda diskusija apie šią knygą ir apie pačią problemą. Vieniems ši knyga pasirodė stipri, pamokanti ir verta dėmesio, kitiems ji per daug žiauri ir negailestinga. Nuomonių yra visokiausių, bet mano manymu, tie, kurie rašė, kad knyga yra per žiauri, buvo nesubrendę šiai knygai, per anksti paėmė ją į rankas.

Ši knyga itin lyginama su Jurgos Ivanauskaitės "Miegančių drugelių tvirtove". Abi knygos parašytos ta pačia tema, bet žmonės jas vertina skirtingai. Aš asmeniškai buvau pasiėmusi paskaityti J. Ivanauskaitės knygą, bet netrukus ją padėjau į šalį - matyt man nepatiko jos rašymo stilius. Kaip supratau, šios dvi knygos skiriasi tuo, jog "Stiklinė Pieno" pagrindinei veikėjai buvo vos 15 metų, o "Miegančiųjų drugelių tvirtovėje" buvo aprašomos subrendusios moterys. Tad "Stiklinė pieno", mano manymu, labiau tinka jaunimui (kam šis puslapis ir yra skirtas), ypač norint pajusti tą naivumo bruožą.

Iš tiesų nuvylė gan daug komentarų, kaip "Nepatiko ir padėjau į šalį...", "Knyga man pasirodė per žiauri..." ir daugybė panašių. Norėčiau pasakyti, kad gyvenimas nėra rožėm klotas. Ši knyga parodo negailestingą realybę, kurią turi suvokti visi. Tai knyga su ryškiu moralu, pamokanti, ir tinkanti ypač dabar, kai daugelis merginų veržiasi į užsienį "skinti braškių", užsidirbti ir net nepasidomi, kur jos iš tiesų dirbs. Mane prajuokino vienas komentaras blogąja prasme : "Per daug fantazijos". Deja, prekyba žmonėmis nėra fantazija.  Tai realybė.

Knyga manau labai tinka mamoms ir jų dukroms. Ji moko nebūti tokiais naiviais, moko teisingo auklėjimo ir atsargumo. Rekomenduoju merginoms nuo 16 metų, nes pagrindinė veikėja būtent panašaus amžiaus ir yra. Jaunesniems nerekomenduoju, nes netikiu, kad nepadėsite jos į šalį, pamanę, kad ji per žiauri. Geriau tuo atveju rinkitės savo "Vampyrų akademiją" ir kitas nieko vertas knygas. ;) Šią knygą paėmus į rankas gali iš tiesų pasirodyti, kad ji per žiauri, nors man tokių minčių nebuvo, bet neišsigąskite ir perskaitykite.

Skaitytojų komentarai:


Knyga patiko, net labai . Kam žiauru , nuobodu ir šlykštu - skaitykite Safaris blondinei - jums pats tas . Kaip matau ilgai , oi ilgai mes gyvenome šalyje kur nėra prostitučių , lėktuvai nekrenta , nėra homikų ir visi lygus , fe , domimės prieskoniais kvepiančiom šalim ( mada- po knygos "Tik su dukra" pastebėjote kiek pasipylė ) neturėdami supratimo apie kitas religijas ir papročius ( oi , dukra atėmė , žmona sumušė, ten nežiauru ? ) , o kas po nosimi vyksta geriau nežinoti

Sukrečianti, tad ir įsimenanti knyga. Taipogi labai pamokanti. Lengvai skaitosi, pati ją įveikiau per dvi dienas! Stebiuosi tokiais komentarais, kurie teigia, jog mergina masto kaip mažas vaikas. Manau, rašytoja H.Wassmo tyčia sukūrė kontrastą tarp blogio ir gėrio. Dažnas suaugusysis taip pat giliai viduje esti dar vaikas. Knyga vertinčiau 9/10. Patiks tiems, kurie mėgsta kažką intriguojančio, neįprasto, ir tokio, kas pasilieka atminty ilgam...

Knyga kitokia, jei vertinsime autores rašymo stilių. Tačiau mane kaip tik tas ir kabina - juk ir klausytis panašių vieno atlikėjo dainų pasidaro greitai neįdomu. Pakankamai sunki knyga, jei vertinčiau įvykių seką - žiaurumo, pasišlykštėjimo žmonėmis sočiai. Tačiau tai gera mokomoji medžiaga mamoms, kaip auklėti nepilnametes. Patys gražiausi žmonių jausmai, jų išraiška bet kada gali būti sumaitota iki pasidygėjimo per neatsakingumą, naivumą. 

Tuo pačiu reiktu nepamiršti, kad norint tapti autoritetu vaikams, turi ji užsitarnauti.



O ką apie šią knygą manote jūs? 
(Pažymėkite jums tinkantį variantą ir pakomentuokite)

Gabyx2

Komentarų nėra: