2013 m. birželio 3 d., pirmadienis

Scott Westerfeld "Bjaurūs. Neprarask savo veido" "Gražūs. Pažink savo veidą" "Ypatingi. Parodyk savo tikrą veidą"

 

"Bjaurūs. Neprarask savo veido"


Scott Westerfeld yra vienas iš nedaugelio rašytojų, parašiusių tokio stiliaus knygas. Ar esate atkreipę dėmesį, jog fantastinėje literatūroje karaliauja galingus kūrinius dažniausiai rašo moterys? Juk esate girdėję apie J.K. Rowling, Stephanie Meyer, Veronica Roth, Suzzane Collins, Kami Garcia, Lauren Oliver ir daugybė kitų moterų... Bet ar esate tarp šių, itin garsių vardų, mačiusios vyrišką? Tuo ši trilogija ir ypatinga. Tai knyga apie stiprią ir kovojančią merginą, aprašytą vyro.

Trilogija prasidėjo epizodu, kuris supažindino su pačia istorija. Pagrindinė veikėja Talė gyveno pasaulyje, kuriame karaliavo grožis. Mieste, kuriame ji gyveno, buvo dvi socialinės grupės - gražuoliai ir bjauruliai. Kiekvienas žmogus gimdavo bjauruliu, bet sulaukęs 16 metų sulaukdavo ir operacijos, kuri paversdavo jį gražuoliu. Buvimas gražiu buvo pats svarbiausias kiekvieno tikslas. Taip pat ir Talės. Merginos gyvenimas pasikeitė tada, kai ji sutiko draugę - Šėją. Šėja, kitaip nei Talė, nesvajojo apie gražuolės gyvenimą. Šėja žinojo, kad pasaulyje vyravo ne tik gražuoliai ir bjauruliai. Buvo dar ir žmonės, pabėgę nuo tokios visuomenės. Šėja taip pat prie jų prisijungė, išduodama ir draugę, ir valdžią. Kodėl Talės gyvenimas pasikeitė sutikus Šėją? Nes po draugės pabėgimo, jai buvo pareikštas ultimatumas: arba ji turi padėti valdžiai vienu labai rimtu klausimu, arba liks bjaurule visą savo gyvenimą... Vienas sprendimas, dėl kurio mergina gailėjosi, pakeitė jos gyvenimą...

Kūrinyje sutiksite daugybę veikėjų. Vieni iš jų bus gražuoliai, kiti bjauruliai, bus ir perbėgelių. Kiekvienas pasižymi kažkokia savybe, kuri padeda juos įsiminti, net įsimylėti. Nors pradžioje gali pasirodyti sunku suvokti tokio gyvenimo istoriją, aplinkybes ir priežastis, pamažu viską išsiaiškinsite knygos eigoje. Manau, kad į jūsų klausimus bus atsakyta.

Kas man pasirodė keistoka, skaitant šią knygą. Pradžia išties nebuvo labai įtraukianti. Ko gero tik nuo kažkur 140 puslapio prasidėjo pats veiksmas, pats įdomumas, kuris, vėliau labai greitai prabėgo. Taip pat buvo sunku įsivaizduoti aplinką, kas iš tiesų glumino.

Labai patiko nagrinėjama grožio problema. Šiuolaikiniame pasaulyje karaliauja grožis, o stereotipiškas požiūris žlugdo visuomenę: daugybė darbdavių, priimdami į darbus, neretai atkreipia dėmesį į žmogaus išvaizdą; reklamose nepamatysite nei vienos merginos, turinčios menkiausią spuogelį ar nors kiek nublukusius plaukus. Scott Westerfeld pasinaudojo šia problema, liečiančia ypač jaunus žmones, ir sukūrė romaną, siekdamas nors kiek įveikti stereotipišką požiūrį. Nors šią knygą parašė vyras, ji labai greitai pakilo į topų viršūnes. Patikėkite, veiksmo, intrigų, meilės ir fantastikos čia tikrai daug.

Skaitytojų nuomonės tik apie šią knygą:

Pradžia buvo gan nuobodoka. Vėliau - labi įdomu. Knygos idėja tikrai labai labi gera. Na gal pats apvalkalas jos ne, bet idėja nuostabi. O į Bado Žaidynes panašu tuo gal, kad keliami tam tikri politiniai klausimai? Abi knygos verčia mąstyti, apie ateitį kurią mum kuria mus valdantieji. Knygas apie 21 amžiaus rūpesčius ir vertybes.

Knygos esmė ir yra išorinis grožis. Visi trokšta pasikeisti, tapti gražiais. O žinoma, kur visi gražūs, ten nėra jokio išskirtinumo ir individualumo. Puiki serija, nekvaila knyga.

Na va, jau perskaičiau.. Kažkodėl tikėjausi kažko įspūdingesnio, knyga turi gerą mintį, tačiau rašytojas nelabai ją atskleidė ( nežinau, galbūt kitos dalys geresnės), tikėjausi stipraus psichologinio romano, bet gavau lengvą paauglišką romaną. Perskaitęs knygą, vis tiek jautiesi ne itin dailus, tai mano manymu autorius neišgyvendino sumanymo :)

Šita knyga yra tiesiog nuostabi! Ir, Marija, man irgi tokia panaši, tačiau ji parašyta 2005, tuo tarpu Bado Žaidynės tik 2009. ;)
REKOMENDUOJU! Ypač tiems, kam patiko Bado žaidynės.


"Gražūs. Pažink savo veidą"

Neskaičiusiems pirmos dalies, negalima skaityti nuo šios vietos

Kai pirmosios trilogijos dalies egzemplioriai buvo šluote nušluoti nuo knygų lentynų, autorius netrukus išleido ir antrąją knygą.  Šį kartą užsiminsiu ir apie pavadinimą, kuris manau, puikiai atskleidžia kiekvienos knygos esmę... 

Pirmosios knygos pabaigoje Talė jau buvo tapusi viena iš Dūmiečių, ji buvo atradusi vietą, kurioje norėjo gyventi toliau. Deja, ilgai laikyta paslaptis, kuri privedė prie Dūmų sunaikinimo, Talę paskatino pasielgti neteisingai... Deja, mergina tik vėliau tai suprato. Talė nusprendė pasiduoti miesto valdžiai, kad jai būtų atlikta operacija ir vėliau ji galėtų išbandyti Deivido mamos sukurtą vaistą. Mergina nė nenutuokė, koks svarbus tai buvo sprendimas... O ypač po to, kai mergina neišsiaiškinusi su Deividu, paliko jį ir pasidavė. Ji žinojo: Deividas išvaduos ją ir jie galės būti kartu... Bet ar tikrai jis tam buvo pasiryžęs po to, kai sužinojo, jog būtent Talė kalta dėl jo tėvo mirties?

Antroji knyga "Gražūs. Pažink savo veidą" prasidėjo lyg nauja istorija. Tai buvo apie gražuolę merginą, kuri nepraleisdavo nė vieno vakarėlio, buvo populiari ir visų mėgiama. Talė garsėjo kaip nusikaltėlė ir vien dėl to kone kiekvienas miesto gyventojas ją žinojo. Deja, merginai po operacijos buvo pertvarkytos ir smegenys, ir ji neprisiminė beveik nieko, kas buvo susiję su Dūmais.

Būdama gražuole, Talė turėjo ne vieną draugą, bet vienas iš jų išsiskyrė labiausiai. Zeinas. Mergina su juo jautėsi itin "burbulinga". Ilgai gilinausi į šio žodžio prasmę, nes ji kartojosi kone kiekvienoje pastraipoje. "Būti burbulingu" reiškė nebūti itin gražuolišku ir blaiviai mąstyti. To jaunuoliai itin troško. Jie nenorėjo turėti skystų smegenų, valdomų valdžios. Kiekviena "išdaiga" jiems padėdavo tapti burbulingesniems... Talė pati nepajuto, kaip pamažu ėmė keistis: ji pradėjo atgauti atmintį, kas atrodė neįmanoma. Tai padaryti padėjo Zeinas. Žmogus, kuris jai atstojo Deividą, apie kurį mergina dar ilgai neprisiminė...

Antroji dalis dar labiau pabrėžia nesantaiką tarp bjaurulių ir gražuolių sistemos. Pamažu ėmė aiškėti, kas įvyks toliau. Talė buvo ta, kuri ko gero aktyviausiai ėmė kovoti su valdžia, jai priešintis. Knygos eigoje mergina gavo dar vieną progą išvykti į dūmus. Tik ar jie tebeegzistavo?

Ši knyga mane nustebino savo panašumu į pirmąją dalį. Vėl veiksmas prasidėjo tik nuo vidurio knygos, buvo daugybė aprašymų, kurių galėjo ir nebūti. Bet ko gero labiausiai nuvylė tai, jog Deivido vaidmuo šioje dalyje buvo itin nesureikšmintas. Toks jausmas, kad jo nebebuvo. Talė, net atgavusi savo sveiką protą, nė karto nepagalvojo apie vaikiną, o ypač apie jausmus jam...

Nekantraju paskaityti ir paskutiniąją dalį, todėl skubu būtent tai ir padaryti!

Skaitytojų nuomonės tik apie šią knygą:

Tiek "Bjaurus" tiek "Gražūs" knygose, man yra nuobodžių vietų. Bet apskritai, knygos yra įdomios. Kai nusipirkau "Bjaurus" jau galvojau, kad be reikalo išleidau pinigus, nes knygos pradzia neužkabino. Bet įsiskaičius nusprendžiau įsigyti ir šią dali. Labiausiai suintriguoja pabaigos. :) Todėl pirksiu ir "Ypatingieji". :) 

P.S. Man asmeniškai "Bado žaidynių" knygos yra daug įdomesnes, nes ten daugiau veiksmo.

Kaip man patiko ši knyga:)))) ypač suintrigavo pabaiga:) vargšiukė Talė, ką bedarytų ji vis pakliūva į ypatingųjų agentų rankas. Trečioji knyga "Ypatingi" turėtų būti irgi be galo įdomi, juk papasakos, kas nutiko Zeinui ir Talei.

Kaip man patiko, kaip galas suintrigavoooo;s
Nieko nenoriu pasakot nors spėju cia niekam ir nerūpi..
Na buvo biški ir nuobodoku vietų, bet jas pralenkė knygos pabaiga



"Ypatingi. Parodyk savo tikrą veidą"

Neskaičiusiems pirmų dviejų dalių, nuo čia nebeskaityti

Tai trečioji ir paskutinė trilogijos dalis, kuri buvo ne ką prastesnė nei ankstesnės dvi, nors prieštaringų nuomonių buvo ne viena. Ši knyga buvo orientuota beveik vien tik į kovą su valdžia ir revoliuciją.

Antroji knyga baigėsi ir vėl operacija ir grįžimu į gražuolių miestą. Talė, nenorėdama palikti sergančio mylimojo Zeino, pasiliko su juo ir susidūrė su operacija, kurios metu ji tapo ypatingąja. Tai dar viena būsena, neskaitant bjaurulių ir gražuolių. Ypatingųjų tikslas neleisti perbėgeliams Dūmiečiams užkariauti miesto, jie privalo palaikyti taiką ir padaryti taip, kad neliktų nė vieno Dūmiečio. Talė prieš operaciją nekentė tokių žmonių, o po jos  - pati tokia tapo ir bet kokiais būdais pasiekti tikslo, net jei būtų reikėję išduoti draugus.

Trečioji knyga mane nuvylė tuo, jog kaip ir kitos dvi knygos, prasideda tuo, kad Talė kažkokiu būdu yra priversta vykti į Dūmus arba jų ieškoti. Visos trys knygos prasidėjo vienodai ir tai kiek glumina, ypač aprašymai dienų, kurias ji praleido tose kelionėse. Taip pat labai nustebino ir pabaiga.  Apie ją tikrai neužsiminsiu, tiesiog pasakysiu, kad nustebino gerąja prasme ir kad giliai širdyje visi to troško...

Mažai rašiau šiame, trijų knygų aprašyme, apie Šėją. Tai Talės draugė, dėl kurios mergina ir sužinojo apie Dūmus. Šėja visose knygose elgėsi bjauriai: iš pradžių ji itin supyko dėl įsiplieskusių jausmų tarp Talės ir Deivido, o ypač dėl to, jog mergina išdavė juos. Antroje knygoje, kai Šėja buvo paversta gražuole, prarado pykčio jausmą, ėmė pamažu gyti savais būdais ir itin rimtai susipyko Tale vien dėl to, kad ši pasidalino gydančia tablete kartu su Zeinu, o ne su ja. Mergina net nesiruošė klausytis pasiteisinimo: juk Talė buvo priversta išgerti tabletę, nes grėsė pavojus, kad tvarkos saugotojai ją ras. Trečioji knyga vėl nepraėjo be pykčių su Šėja. Šį kartą mergina itin supyko dėl to, kad Talė nusprendė padėti Zeinui vietoj to, kad keliautų kartu su ja... Pamatysite patys kuo visa tai baigsis...

Bendrai apie visą trilogiją:
Knygos man gan patiko. Aišku, jos neaplenkė nė vienos fantastinės trilogijos, kurią esu skaičiusi. Esu išranki tokioms knygoms, bet vien tai, jog perskaičiau rodo, kad ją gan verta pasiimti paskaityti.    Nesigailiu pradėjusi ir pabaigusi skaityti. Kaip ir minėjau, mane nuvylė pasikartojantys dalykai: barniai su Šėja, priverstinis grįžimas į Gražuolių miestą, eilinės kelionės į Dūmus ir ypač jų aprašymai. Autorius galėjo kiek kitaip pateikt šiuos dalykus ir knyga iš karto būtų geresnė. Bet tikrai reikia paploti, juk trilogiją parašė vyras!

Skaitytojų nuomonės tik apie šią knygą:

Prieš 5 dienas perskaičiau šią knyga ir jos įspūdžiai  neišdildomi . Pati geriausia knyga iš trilogijos.

Gera knyga, bet pabaiga nuvylė. Pirmos dvi buvo įdomesnės

Laaabai patiko!!! Tikėjausi kažko kito, bet tikrai ne tokios pabaigos... Buvo vietų, kur buvo gan nuobodu, bet šiaip labai patiko. Patiks Bado žaidynių ir Divergentės gerbėjams.



"Extras"


Turbūt norite žinoti, kas čia? " Extras" yra ketvirtoji Scott Westerfeld'o parašyta knyga apie Gražuolių ir Bjaurulių pasaulį. Turbūt skamba nuostabiai, ar ne? Taip skambėjo ir man, bet iki tol, kol nesužinojau, kas tai per knyga. "Extras", nors ir apie tą patį pasaulį, bet tai visai kito žmogaus istorija, kur neišvysite nė vieno iš jums pažįstamų veikėjų. Tai pasakojimas apie penkiolikmetę mergina.

Nebandau įpiršti savo nuomonės, bet jeigu norite - skaitykite. Tiesiog jums teks tai daryti anglų kalba, nes ši knyga, ko gero, nebus verčiama į lietuvių kalbą.











2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Omg... Tikrai siūlau paskaityti visiems,tikrai užkrečianti,net nesinori padėti į šalį skaičiau pirmas tris dalis ir tikrai galėčiau skaityti jas dar ir dar ,tikrai nepabostanti,nenuobodi ir tikrai vienintelės ,,TOBULOS'' knygos ,kurias skaičiau :*

Anonimiškas rašė...

Puiki trilogija! Tikrai labai patiko.