2014 m. gegužės 2 d., penktadienis

Gayle Forman "Jei pasilikčiau"

Išvydusi šią, visai naują knygą, prekyboje, supratau, kad tikrai tikrai žinau šį kūrinį. Galiausiai išnaršiusi kompiuterį radau failą pavadinimu "If I Stay", kurį buvau parsisiuntusi daugiau nei prieš metus laiko, bet nebuvau pradėjusi skaityti. Dabar džiaugiuosi galimybe, kad tai galėjau padaryti lietuvių kalba. Gera žinia yra tai, jog antroji dalis "Where she went" 2015 metais bus išleista ir Lietuvoje.

"Jei pasilikčiau" yra labai gerai žinoma knyga paaugliams pasauliniu mastu. Tai pasakojimas apie šeimą ir juos ištikusią nelaimę. Pagrindinė kūrinio veikėja ir pasakotoja Mija šioje knygoje atskleis visas detales apie savo gyvenimą. Deja, autoavarija, kuri pražudė visą jos šeimą, pakenkė ir jai. Mergina atsidūrė komos būsenoje ir tik ji pati turėjo nuspręsti, ar nori toliau tęsti savo gyvenimą, ar nebe. Tai ir yra esminis kūrinio klausimas.

Autorė Gayle Forman parašė šį nuostabų šedevrą, remdamasi savo pačios gyvenimiška patirtimi. Istorija apie 4 žmonių autoavariją buvo jai puikiai pažįstama, nes tokios metu ji prarado savo draugus. Ir tik po kiek laiko moteris nusprendė parašyti knygą ir sukūrusi veikėją Miją, kartu su ja išsiaiškinti į visus neatsakytus klausimus.

Mijos gyvenimas buvo išties pavydėtinas. Mergina turėjo mylinčią šeimą, turėjo geriausią draugę, vaikiną ir itin mylėjo muziką, ypač grojimą violančele. Būtent muzika ir suvedė ją su mylimuoju Adamu, kurių meilės istorija labai išsamiai aprašyta kūrinyje.

Kūrinys išsiskiria savo kompozicija. Mijos gyvenimas suskirstytas į dvi dalis: į praeitį ir į dabartį. Mergina po avarijos viską regėjo iš šalies: kaip ji buvo nugabenta į ligoninę, matė savo artimuosius laukiamajame, matė ir draugus, atėjusius jos aplankyti, matė sudarkytą savo kūną be gyvybės ženklų. Visas kūrinio veiksmas vyks ligoninėje, kur Mija pasakos apie savo gyvenimą, dalinsis su visais savo prisiminimais, gražiausiomis gyvenimo akimirkomis. Labai svarbų vaidmenį kūrinyje atlieka veikėjai, supantys merginą: tėvai, broliukas, seneliai, vaikinas Adamas ir geriausia draugė Kim. Visi Mijos prisiminimai bus susiję su šiais žmonėmis ir skaitytojai puikiai galės juos pažinti artimiau, juos pamilti.

Bet nors Mija galėjo pasirinkti tęsti savo gyvenimą, ji delsė. Mergina negalėjo suvokti savo ateities be mylimų žmonių. Ji negalėjo susitaikyti su tuo, kad tapo našlaite. Tik pačioje knygos pabaigoje jūs galėsite išvysti veikėjos sprendimą, kuriam didžiulę įtaką turės aplinkiniai, kiti veikėjai.

Nagrinėjant Mijos paveikslą, svarbu paminėti tai, kad ji save apibūdino kaip "kitokia". Jos tėvai buvo rokeriai, o mergina dievino klasikinę muziką. Ji kartais net jautėsi lyg būtų patekusi ne į tą šeimą, lyg būtų sumaišyta su kitu kūdikiu, bet būtina pabrėžti, kad ji niekada nesijautė nemylima. Taip pat kalbant apie jos kitoniškumą, jis pasireiškė jos draugystėje su Adamu. Adamas taip pat buvo rokeris ir priklausė kietųjų grupei, o Mija šalia jo ir jo aplinkoje jautėsi ne itin jaukiai.

Turbūt įdomu būtų žinoti, kad šis kūrinys yra lyginamas net su pačiu "Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos" ir vertinamas taip pat gerai, kaip ir šis šedevras. Vien dėl šios priežasties manau pravartu paskaityti šį kūrinį ir įvertinti jo vertę. Bent jau mane tai tikrai paskatino šis faktas paskaityti, nors mano manymu, tai yra labai skirtingi kūriniai, kurie beveik neturi bendrų savybių nei siužeto prasme, nei veikėjų, nei pačios idėjos. Jei reikėtų palyginti su kokiu kitu kūriniu, aš tikriausiai pasirinkčiau "Kai aš žuvau". Aišku, ne tik dėl panašaus pobūdžio pavadinimų, bet ir dėl kūrinių pabaigos, kurios akcentuojamos visoje knygoje.

Taip pat jau yra kuriamas filmas, paremtas šiuo kūriniu. Filmo anonsas jau neseniai buvo paskelbtas, bet pirmiausia aš tiesiog reikalauju paskaityti knygą ir tik tada pažiūrėti anonsą, o tuo labiau ir patį filmą, nes juk puikiai žinote, kad filmai niekada niekada neprilygs knygoms.


Mano nuomone šią knygą tikrai verta paskaityti ir būtinai apsvarstyti: ką daryčiau aš, jei turėčiau galimybę rinktis? Tai klausimas, į kurį atsakymo galima ieškoti nors ir visą gyvenimą. Mano manymu, tai labai trapus kūrinys ir labai lengvai parašytas, todėl jūs nepastebėsite, kaip greitai jį perskaitysite ir trokšite dar. Rekomenduoju įvairaus amžiaus žmonėms.


1 komentaras:

Liveta rašė...

Skaičiau šią knygą. Ir tikrai nesuprantu, kodel kiti ją lygina su DLIŽK. Tikrai didesnį įspūdį paliko pastaroji knyga. O "Jei pasilikčiau" man nesiskaitė greitai, vat trūko kažkokio kabliuko... Nors knyga visuomet įdomesnė nei filmas, bet šiuo atveju manau, kad bus atvirkščiai...