2014 m. liepos 18 d., penktadienis

Maite Carranza "Užnuodyti žodžiai"

"Užnuodyti žodžiai" yra penkiasdešimtoji mano perskaityta knyga 2014 metais. Smagus faktas yra tai, kad lygiai penkiasdešimt knygų perskaičiau per pusę metų, nes šiandien, kai rašau šį aprašymą, yra liepos 15 diena.

Kūrinys pasakoja apie tragišką paauglės likimą. Penkiolikmetė Barbara buvo pagrobta ir įkalinta keturis metus. Visus tuos metus ji buvo uždaryta tarp keturių sienų ir neturėjo susisiekimo su išoriniu pasauliu. Vienintelis jos pašnekovas buvo jos pagrobėjas. Dienas Barbara leido skaitydama knygas bei žiūrėdama visiems puikiai žinomą serialą "Draugai".

"Užnuodyti žodžiai" istorija yra padalinta į kelių žmonių pasakojimus: Barbaros mamos Nurijos, geriausios draugės Evos, pačios Barbaros ir inspektoriaus, tiriančio bylą. Kadangi buvo ne vienas pasakotojas, galėjome žinoti kas vyko uždarytos Barbaros gyvenime bei tuo pačiu jos šeimos narių gyvenimuose.

Buvo išties nelengva stebėti, kaip kankinosi Nurija,  mama. Moteris visai palūžo, bet ji buvo vienintelė, kuri po keturių metų vis dar tikėjo, kad dukra buvo gyva. Geriausia Barbaros draugė Eva visus tuos keturis metus praleido gailėdama savo draugės ir nutrūkusios jų draugystės. Prieš Barbaros dingimą merginos itin susipyko dėl pagrindinės veikėjos paslapčių, kurios labai didelę įtaką padarys kūrinio pabaigai...

Kūrinys pasisuko kita linkme kai Barbara atrado telefoną, kurį paliko jos pagrobėjas. Deja, ryšio nebuvo įmanoma rasti vietoje, kur ji buvo įkalinta, bet netikėtai, jis atsirado kelioms sekundėms ir sugebėjo juo pasinaudoti, padarydama vieną vienintelį ir lemtingą skambutį, kuris sukėlė visus anksčiau minėtus veikėjus ant kojų. Galiausiai būtent šis skambutis ir padėjo išaiškinti pagrobėją ir suteikė vilties atrasti pačią merginą.

Iš tiesų pati istorija įtraukia ne dėl to, kad tai būtų itin šaunus trileris apie merginos pagrobimą ir ne dėl to, kad trokščiau sužinoti, kaip viskas pasibaigs. Labiausiai mane domino istorija, slypinti istorijoje. Barbara turėjo ne vieną paslaptį ir tik kūrinio eigoje pamažu bus galima suprasti ir išsiaiškinti kodėl ir kaip viskas įvyko. Šioje istorijoje slypės tiek daug neatsakytų klausimų, kurie tiesiog varys jus visus iš proto, kaip tai dartė ir mane.

Pagrindinė veikėja Barbara mane nustebino savo gudrumu. Ji ne kartą bandė pabėgti ir tam panaudojo ne vieną genialų būdą, deja, jai vis nesisekė. Nors mergina ir buvo problematiška, giliai širdyje gailėjosi dėl tam tikrų savo padarytų klaidų. Įdomu yra tai, kad nuo pat pirmos akimirkos maniau, kad jos pagrobėjas yra labai aiškus ir atvirai įvardintas, bet tik pačiuose paskutiniuose puslapiuose buvo išaiškinta visai kitaip nei maniau... Autorė sugebėjo taip suklaidinti, kad netekau amo ir visai nenumaniau, kad istorija gali nukrypti tokia linkme. Tai ir buvo didžiausias šio kūrinio pliusas.

Knyga "Užnuodyti žodžiai" nagrinėja ne vieną, šiomis dienomis aktualią temą. Nenorėdama atskleisti pikantiškų detalių, atskleisiu ne visas. Bet viena iš tų temų buvo draugystė ir pasitikėjimas. Istorijoje, kurią pasakojo Eva, buvo nusakyta, kaip atšalo merginų santykiai ir kaip jos ėmė tolti viena nuo kitos, nes būtent paslaptys jas išskyrė.  Abi merginos padarė ne vieną klaidą, bet svarbiausia, kad jos sugebėjo tai pripažinti.
Kita nagrinėjama tema buvo santykiai tarp mamos ir dukros. Šiuo atveju jie buvo itin komplikuoti. Nors Nurija iš pažiūros atrodė kaip labai mylinti ir rūpestinga mama, Barbara nepasitikėjo ja, neišsipasakojo, todėl jos gyvenimas pamažu ir griuvo, kol ji buvo priversta pabėgti iš namų į vietą, kur ją ir pagrobė...

Kūrinio eigoje sužinosite apie Barbaros gyvenimą iki pagrobimo: apie jos santykius su vaikinu Martinu, santykius su tėvais, pačia ana, su ispanų kalbos mokytojumi... Taip pat bus atskleista kraupi tiesa apie merginos vaikystę, kuri paveikė jos asmenybę. Bet svarbiausia, jūs išsiaiškinsite apie visas Barbaros paslaptis, išsiaiškinsite apie pagrobėją ir visgi kaip pasibaigs kūrinys: ar Barbara bus atrasta? Ar ji bus gyva?

Knyga man labai labai patiko ir tikrai džiaugiuosi galėdama ją rekomenduoti jums. Kaip jau minėjau, joje rasite visko: įtampos, intrigų, paslapčių, dramos ir kitų dalykų, kurie jus įtrauks į patį pasakojimą ir nebepaleis... Labai rekomenduoju šią knygą tiems, kuriems patiko ir "Ieškant Džei Džei" (Taip pat aprašyta šiame bloge), nes kažkodėl visą laiką skaitydama šią knygą galvojau apie pastarąjį kūrinį.
Ši knyga buvo labai gerai įvertinta pasauliniu mąstu ir yra pirmoji ispanų rašytos knyga šiame bloge.

Skaitytojų nuomonės:

Pradėjau skaityti šią knygą, bet labai greit praradau susidomėjimą. Tiesiog neužkabino, o ir kiek nuobodoka, kad viskas pateikta monologu. Tikėjausi, kažko įspūdingiau.

Pradžioje buvo keista skaityti knyga be dialogų, knygą kuri parašyta tikrai išskirtinai, tačiau tai tikrai labai gražus stilius. Man labai patiko, kaip pirmą kartą skaitant šitaip. Knyga skaitosi lengvai pripratus prie stiliaus, man patiko veikėjai kurie tikrai išpildyti ir visapusiškai aprašyti. Knyga išskirtinė ir tikrai verta perskaityti. ;]

Puiki, prikaustanti, įtraukianti knyga su netikėtais siužeto vingiais. Istorija pasakojama kelių veikėjų lūpomis, kas tik dar labiau leidžia įsitraukti į pasakojimą ir pažvelgti į viską iš skirtingų pusių.

Puiki, įtraukianti, tačiau kiek netradiciška lietuvių skaitytojų atžvilgiu, nes pokalbiai mums įprastais skyrybos ženklais neišskirti.

Perskaičiusi pabaigą nenustebau, nes kilo šiokių tokių įtarimų, pagrobėją buvo įmanoma išaiškinti jau pačiam skaitytojui
Knyga parašyta tikrai neblogai. Įtraukianti. Svarstai ir analizuoji, kas tas pagrobėjas ir bandai susigaudyti kas ir kaip. Visgi kaltininką nustačiau dar iki jam išaiškėjant.
Jeigu galvojant, "o kas, jeigu tokia situacija realiai vyktų" - apima šiurpas ir norisi klykti dėl tokios neteisybės. Neabejoju, kad tokių ar labai panašių situacijų vyksta ir realiame gyvenime. Tačiau nebūtinai su happy end'u.


1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

neseniai perskaiciau sia knyga, man patiko. :)
bet manau labai negerai padarei palikusi savo irase pirmaja skaitytojo nuomone nes ji labai uzspoilina ir viska atskleidzia, prasau istrink ja nes kitiems gadina malonuma skaityti