2016 m. rugsėjo 23 d., penktadienis

J K Rowling "Harry Potter and the Cursed Child"

Ar kada nors pagalvojote, kad po 2007 metų, kai buvo išleista paskutinioji Hario Poterio serijos dalis "Mirties Relikvijos", dar turėsite kada nors galimybę paskaityti garsiausios istorijos tęsinį? Arba 2011 metais didžiuosiuose ekranuose išvydę knygos ekranizaciją braukėte ašarą su viltimi kada nors sužinoti, kaip susiklostė mylimų veikėjų gyvenimai. Taigi, 2016 metai ypatingi, nes tokia diena išaušo - J K Rowling išleido pjesę apie Hario Poterio tolimesnį gyvenimą.


Vaizdo rezultatas pagal užklausą „harry potter and the cursed child“343 puslapių ilgio knyga buvo aptarinėjama visus metus iki pati jos išleidimo dienos, kuri, beje, sutapo ir su pačios rašytojos gimimo diena. Pati su nekantrumu dalinausi šia žinia apie būsimą knygą, kartu su skaitytojais diskutavome apie tai, jog tai ne mums visiems įprastas romanas, bet spektaklio scenarijus, tad nuo to ir pradėsiu ir pirmiausia nuraminsiu - skaityti tikrai patogu ir įdomu. Į veiksmus suskirstytas kūrinys, nuolatiniai dialogai ir jais perteikiamas veiksmas nesukėlė jokių nepatogumų.

Tikriausiai visiems labai knieti sužinoti, tai kas gi įvyko praėjus 19 metų po visiems puikiai žinomų įvykių. Dar 2007 metais paskaitę "Mirties relikvijas", o 2011 metais pažiūrėję to paties pavadinimo filmą sužinojote, jog po 19 metų Haris Poteris sukūrė šeimą su trim vaikais, iš kurių vienas tapo būtent šios naujausios dalies žvaigžde.

Albas Severas Poteris - jaunesnysis Hario Poterio sūnus, kurio istorija Hogvartso magijos mokykloje buvo prietekstas knygos atsiradimui. Nenoriu atskleisti daug knygos detalių, esminių pokyčių, nes jau tikriausiai girdėjote - 2017 metų pirmoje pusėje knyga pasieks ir lietuviškus knygynus, todėl ir jūs turėsite puikią galimybę apie viską paskaityti patys. Belieka užsiminti apie tai, jog santykiai tarp sūnaus ir tėvo nebus tobuli; berniukas susibičiuliaus su dar vienu nauju veikėju Scorpius, kuris pelnė internautų susižavėjimą; visos istorijos metu nenutils kalbos apie prietaisą, galintį atsukti laiką atgal ir ištaisyti praeities klaidas... Taigi, manau užtenka trijų faktų, kad sukelčiau susidomėjimą, tiesa?

Man patiko ši Hario Poterio dalis, bet kiekvieną kartą kai grįždavau prie jos, man atrodydavo lyg šį kūrinį parašė ne pati J K Rowlings, nors akivaizdu, kad taip nėra. Bandau raminti save teigdama, jog taip galbūt yra dėl to, kad po 2011 metų filmo galutinai atsisveikinau su fantastine serija, su kuria praleidau visą vaikystę ir su kuria užaugau, todėl po nemažos pertraukos atsiradęs kūrinys, šiuo atveju spektaklio scenarijus, sunkiai, bet pamažu rado kelią į mano širdį. Todėl jei pastebėsite, jog patiriate panašius prieštaringus jausmus - manykite, kad susidūrėte su tokia pačia situacija kaip ir aš.

"Harry Potter and the Cursed Child" suteikė galimybę skaitytojams prisiminti ir ankstesnes serijos dalis - viskas vėl dėl minėtojo prietaiso, padedančio grįžti į praeitį. Skaitydami šį aprašymą sustokite minutėlei ir pabandykite pagalvoti, kokią klaidą labiau už viską ištaisyti Haris Poteris, jo šeimos nariai, draugai? Manau aktyviausi fantastinės serijos gerbėjai šiek tiek pagalvoję ras atsakymą į šį klausimą nesunkiai, todėl belieka paskaityti kūrinį ir patvirtinti arba paneigti savo spėjimus.

Internete galima rasti be galo daug diskusijų, susijusių su šiuo kūriniu. Vieni skaitytojai šokinėja iš džiaugsmo už galimybę dar bent trumpam grįžti į mylimą magijos pasaulį, kiti iš dalies gailisi, jog išvis paėmė knygą į rankas, tarsi norėtų patys atsukti laiką atgal ir nepradėti skaityti. Visi susidaro skirtingas nuomones, o tai yra labai normalu, juk ilgos diskusijos apie mylimas knygas visuomet kelia žavesį ir paverčia tas knygas dar įdomesnėmis ir labiau intriguojančiomis.

 Šį aprašymą rašau praėjus savaitei po knygos perskaitymo, bet vis dar negaliu tvirtai pasakyti, ar mano nuomonė apie kūrinį yra labiau teigiama, ar labiau neigiama. Visgi, bet kokiu atveju tikrai nesigailiu lietingų vasaros valandų praleistų su šia knyga ir labai rekomenduoju - nekantrauju sužinoti ir jūsų nuomones.

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

norejau paklausti - jei tu dar mokaisi tai kaip susidoroji su privaloma literatura ir tavo megiama iskart?
p.s. gal noretum/galetum perskaityti ,,tas keistas nutikimas suniui nakti,, ?