2018 m. sausio 20 d., šeštadienis

Catherine Rider "Bučinys Niujorke"

Naujausia Catherine Rider serija Bučinys Niujorke" pelnė mano palankumą vos tik patekusi į mano rankas. Kūrinys, visiškai atitinkantis contemporary romance knygos stilių, nenuvylė manęs ir šį kartą, nes likau sužavėta žiemiška meilės istorija ir jau dabar nekantrauju sulaukti tęsinio.

Kūrinyje "Bučinys Niujorke" pasakojama dviejų jaunų žmonių istorija. Studentai Entonis ir Šarlotė buvo du neseniai mylimų žmonių palikti ir įskaudinti veikėjai, kurie susipažino oro uoste, kadangi merginos laukė skrydis atgal į gimtąją Angliją. Įskaudinti jaunuoliai iš pradžių neparodė jokio noro bendrauti, bet netikėtai abu atsidūrė tokioje pačioje situacijoje, o Charlotte rasta knyga "10 žingsnių norint pamiršti buvusįjį" galiausiai suvienijo veikėjus, kurie Kūčių vakarą kartu praleido Niujorke, vykdydami 10 ypatingų žingsnių, vildamiesi pamiršti širdies nuoskaudas.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „bučinys niujorke“Ne itin tradicinio stiliaus siužetas jau iš karto sudomino mane ir nekantravau sužinoti, kas bus toliau. Knyga  tarsi priminė linksmuosius kalnelius - pradžia buvo intriguojanti ir daug žadanti, vėliau gera nuotaika šiek tiek išblėso, bet netikėtai viskas pasisuko į dar geresnę pusę nei prieš tai. Net jei kūrinys priklauso romantikos žanrui, kaip sakoma, buvo visko: ir šilto, ir šalto, todėl kontrastas išlaikytas puikiai. Autorė sugebėjo išlaikyti skaitytojų, o ypač mano, dėmesį nuo pradžios iki pat pabaigos.

Jau nuo pat pirmųjų puslapių suvokiau, kad tai bus itin modernus ir šiuolaikiškas kūrinys, tinkantis ypač mano kartos žmonėms. Įžvalgos apie nenusisekusią How i met your mother pabaigą, kandūs komentarai apie selfie stick'us bei tam tikros detalės iš tiesų pasirodė labai artimos bei tokiu būdu romanas tapo dar mielesnis širdžiai, kai žinai, jog po kokio penkmečio šią knygą paėmę skaityti jaunuoliai galbūt net ir nežinos vienų ar kitų būtent 2016 metų subtilybių.

Labai užskaitau Catherine Rider sprendimą pateikti nestereotipišką požiūrį į svajonių šalį JAV, o ypač vieną didžiausių pasaulio miestų - Niujorką. Atvykėlė Britė knygos pradžioje po kelių mėnesių gyvenimo valstijose nekentė šalies ir troško iš jos pabėgti - ne taip, kaip kituose kūriniuose JAV yra nuolatos idealizuojama. Ši idėja buvo išlaikyta nuo pradžios iki pabaigos, bet visgi sužinosite, ar vienos nakties nuotykiai privers ją apsigalvoti ir grįžti.

Pagrindinis veikėjas ir pasakotojas Entonis man priminė itin rūpestingą ir mandagų vaikiną. Vien tai, jog vaikinas sutiko praleisti vakarą kartu su neįtikėtinų minčių turinčia Šarlote vien dėl nerimo paliekant vieną merginą dideliame mieste, parodė jo geras manieras, o vėliau sekę įvykiai tik dar labiau visą šį įspūdį sustiprino ir pridėjo daug daug karmos taškų. Net jei iš pradžių sugebėjau susidaryti nuomonę, jog šis vaikinas yra tikras pastumdėlis, vaikinas greitai sugebėjo susitvarkyti savo reputaciją.

Kalbant apie kitą pagrindinę veikėją ir pasakotoją, kuri šiame kūrinyje yra svarbiausia, Šarlotė buvo sukurta kaip labai atkakli ir ryžtinga mergina. Man patiko jos komentarai, jos požiūris į gyvenimą. Juk abu jaunuoliai buvo ką tik išgyvenę išsiskyrimus, kai juos abu paliko buvę mylimieji, bet Šarlotė sugebėjo tvardytis ir sulaikyti besiveržiančias emocijas, nors tai buvo labai sunku. Mane žavėjo, jog veikėja suvokė, kad merginos nėra vaikinų žaisliukai ir kad svarbių jos gyvenimo sprendimų negali paveikti būtent vaikino vaidmuo jos gyvenime - tokia siunčiama rašytojos žinutė priminė viso kūrinio idėją ir manau buvo itin aiškiai ir puikiai pateikta skaitytojams.

Knygos eigoje jus pasitiks daugybė nuotykių, skirtingos vietovės, veiksmai - sunku patikėti, kad tiek visko veikėjai spėjo patirti vos per 6 valandas. Kiekvienas jų sprendimas buvo pagrįstas minėtosios knygos pagrindu - norėdami pamiršti buvusius mylimuosius jie pasinėrė į nuotykius, o dešimties žingsnių knyga vainikavo šio romano skyrius. Rašytoja tikrai neleis jums nuobodžiauti, nes knyga labai spalvinga ir turininga. Turėsite progą susipažinti ir su buvusiais veikėjų mylimaisiais, kartu sudalyvauti vakarėlyje, stebėsite, kaip jaunuoliai stengsis įveikti savo baimes, sužinosite daugiau apie Anthony šeimą bei patirsite daug netikėtumų ir širdžiai mielų akimirkų.

Man labai patiko, jog šis kūrinys buvo itin romantiškas, itin tinkantis Kalėdų tematikai, bet tuo pačiu turėjo to modernumo, apibūdinimui net mielai panaudosiu mėgstamą anglišką būdvardį "edgy", kuris labai aiškus, bet tuo pačiu sunkiai išverčiamas į lietuvių kalbą. Nesu didžiulė gerbėja lėkštų romantinių knygų apie saldžią meilę ir tuos pačius pasikartojančius išsiskyrimus be priežasties, bet to šioje knygoje ir neradau, kas mane nustebino gerąja prasme.

"Bučinys Niujorke" - viena geriausių dar 2016 metais skaitytų contemporary romance knygų. Jau dabar nekantrauju paskaityti tęsinį, tikiuosi jis nenuvils manęs, o tik dar labiau sustiprins gerą nuomonę. Esu beveik įsitikinusi, kad tokio stiliaus siužetas privalo patekti net ir į didžiuosius ekranus, nes istorija buvo itin kruopščiai ir puikiai apgalvota bei pateikta.

2 komentarai:

Laura rašė...

Labai smagu, jog grįžai. Tikiuosi, ne porai įrašų :)

Gabyx2 (www.skaitomknygas.blogspot.com) rašė...

Sveika, gaila, bet tikriausiai porai įrašų... :( Pastaruosius metus atradau kitų veiklų, kurias norisi tęsti, bet tuo pačiu gaila, kad neberandu daug laiko knygoms. Kaip bebūtų blogo nelaikau žlugusiu, dėl to, kad yra 200+ aprašymų ir jų po truputį karts nuo karto daugėja :) gal jei atrasiu laiko, aprašysiu kitokio pobūdžio knygas, kurias skaitau kartais radusi laiko, kurios labiau susijusios su kitomis mano veiklomis ir pomėgiais! Tuo tarpu kviečiu visus naudotis egzistuojančiais šio blogo aprašymais skiltyje "Greita paieška", nes kaip sakoma, knygos nemiršta - nesvarbu, kad gal išleistos ir prieš dešimtmetį, vis tiek sukelia be galo žavius jausmus. Ir žinau, jog tai vertina skaitytojai, vis dar kas mėnesį čia apsilanko virš 10 000 lankytojų <3