2014 m. rugsėjo 26 d., penktadienis

Rick Yancey "Penktoji Banga"

Rick Yancey yra autorius, kuris parašė net 13 romanų jaunimui! Jo kūryba garsėja visame pasaulyje ir rašytojas yra pelnęs ne vieną tarptautinio mąsto apdovanojimą. Naujausia jo trilogija "Penktoji banga" pasaulį išvydo 2013 metais, dabar jau galime paskaityti kūrinį ir Lietuvoje, na, o gera žinia ir tai, kad 2016 metais sulauksime ir filmo, paremto šia knyga.

"Penktoji banga" pasakoja apie pasaulinę tragediją. Žemę ir vėl užpuolė ateiviai, kurie nusprendė sunaikinti visus likusius gyvus planetos žmones. Norėdami tai padaryti, jie sukūrė bangas. Pirmosios bangos metu žuvo tik keli šimtai tūkstančių žmonių ir taip pat Žemė neteko elektros. Antrosios bangos metu, pasak autoriaus, išliko tik laimingieji, o trečiosios bangos - nelaimingieji. Pasirodžius trečiajai bangai, pagrindinė veikėja Kesė neteko savo mamos. Ketvirtoji banga pražudė Kesės tėvą ir atskyrę šešiolikmetę nuo broliuko Semo. Kesė žinojo vieną dalyką: ketvirtoji banga nebuvo paskutinė. Artinasi penktoji banga...

Kūrinys pasakoja apie Kesės šeimos gyvenimą. Kai paauglė buvo atskirta nuo broliuko, vienintelis jos tikslas buvo jį susigrąžinti ir taip tęsėti jam duotą pažadą. Mergina liko visiškai viena. Jos brolis buvo nugabentas į stovyklą kartu su kitais vaikais, kur vaikai turėjo būti saugūs. Deja, knygos eigoje paaiškės visai kita tiesa apie stovyklą...

"Penktoji banga" yra suskirstyta į dalis, kurias pasakoja skirtingi veikėjai, tarp jų buvo pati Kesė bei Benas Parišas bei kiti. Benas Parišas buvo vaikinas, kuriuo Kesė žavėjosi dar mokykloje. Deja, šis žavuolis net neatkreipdavo dėmesio į Kesę, nežinojo, kad ji egzistavo. Įdomiausia yra tai, kad atsitikus nelaimei, šiuos du veikėjus siejo vienas bendras tikslas: ištęsėti pažadą Semui ir grįžti pas jį. Turiu pridurti, kad viso kūrinio metu jie veikė atskirai, todėl bus labai įdomu stebėti, kaip kiekvienas iš jų stengiasi išpildyti pažadą.

Dar vienas veikėjas buvo Evanas. Kai Kesė liko viena, netikėtomis aplinkybėmis sutiko Evaną ir jaunuoliai pajuto trauką vienas kitam, bet paslaptys, kurias slėpė Evanas, vertė Kesę nerimauti ir galbūt net bėgti nuo šio jaunuolio... Kesė neklydo dėl vieno dalyko, bet jausmai neleido pabėgti...

Taigi pirmoji trilogijos dalis "Penktoji banga" mums pasakoja visą tragedijos istoriją, nuo ko viskas prasidėjo... Manau, kad ši dalis buvo skirta labiau supažindinti skaitytojus su veikėjais, su pačia situacija, o tolimesnėse serijos dalyse prasidės ir pats įdomumas. Daugelis skaitytojų mėgsta šią knygą lyginti su "Sieloneše" vien dėl ateivių situacijos, nors aš drąsiai galiu paneigti, kad tai tik vienintelis panašumas. Net sunku su kuo nors palyginti... Įdomu yra tai, kad skaitydama knygą visą laiką galvojau apie filmą "Aš esu Legenda"...

Istorija tikrai labai gerai parašyta. Kartais pastebiu, kad rašytojai - vyrai susikoncentruoja labiau ties kitais dalykais nei rašytojos - moterys. Bet skaityti yra taip pat labai įdomu. Istorija gali pasirodyti gan nelengva, nes iš tiesų parašyta gan stipriai. Tai pasakojimas apie karą - rasite daugybę mokslinės fantastikos detalių, kurias būtinai gerai apgalvokite, kad kuo geriau suprastumėte pačią istoriją. Beje, esu tikra, kad kūrinys patiks ir vaikinams.

Man iš tiesų patiko visi veikėjai ir jų asmenybės. Patiko kažkur perskaitytas komentaras, kad šiame kūrinyje veikėjai tikrai protingi. Iš tiesų taip ir buvo. Jiems nesunkiai sekėsi išnarplioti įvairiausius klausimus ir suprasti, kur slypi problema... Manau, kad tikrai atkreipsite dėmesį į šį faktą

Nors pradžioje ir gali pasirodyti, kad kūrinys gan sudėtingas ir sunkus, ypač dėl to, kad sunku susigaudyti koks veikėjas pasakoja tam tikrą dalį, nes tai tikrai ne itin paprastai nusakyta, reikia patiems suprasti. Bet nebijokite, įsibėgėjus istorijai nepastebėsite kaip greitai ją "prarysite" ir trokšite tęsinio. Aš asmeniškai nekantrauju paskaityti ir antrąją dalį, bet tai padaryti teks jau anglų kalba, nes Lietuvoje antrosios dalies dar nėra (Tikėkimes, kad bus).

Rekomenduoju kūrinį fantastikos mėgėjams, kurie mėgsta istorijas apie ateivių invazijas. Taip pat knyga tikrai labai tinka ir vaikinams, nebijokite romantikos, nes būdama mergina, akcentavau šį faktą savo aprašyme, nors iš tikrųjų jos ne tiek ir daug knygoje.  Labai puikus kūrinys su labai puikiu ir originaliu lietuvišku viršeliu!

Skaitytojų komentarai:


Antroji trilogijos dalis "The infinite sea"
Ateiviai, pasaulio pabaiga ir pan. Bet...toliau istorija vystėsi greitu tempu ir sužavėo netikėtais posūkiais, netikėtomis situacijomis ir netikėta pabaiga. Visko yra šioje knygoje ir paslapties, ir intrigos, ir nevilties, ir meilės. Žodžiu, labai itiko mano skoniui. Lauksiu antros dalies ir tikėsiuos, kad autorius nenusivažiuos į lankas.

Penktoji banga buvo viena iš mano geriausių kada nors perskaitytų knygų! Rekomenduoju šią knygą visiems, kurie mėgo 'Angelų įsiveržimą'. Bet nesupraskit klaidingai, tai visiškai kitaip negu ten. Galbūt ir šiek tiek panašu, bet tai visiškai kita istorija, kiti veikėjai ir skirtingas rašymo stilius. Kesė tokia įdomi, sarkastiška mergina, kuri tiesiog bando išgyventi viena šiame žiauriame pasaulyje. O ką bepridursi apie kitus veikėjus! Nepasigailėsit perskaitę šitą knygą! Tiesiog tobula, o kiek intrigų!!!! penktoji banga privertė mano žandikaulį nukristi, nesitikėjau tokios bangos! Tobula!!

Labai patiko ši knyga! Skaičiau ir "Angelų įsiveržimą", tačiau šios knygos nepanašios siužetu. Kaip kažkas pastebėjo, tai labiau "Sielonešę" primena :) Čia knyga apie ateivius :) todėl tikrai išsiskiria savo siužetu, intriga, veikėjų charakteriais :) ir knygos rašymo stilius yra rimtesnis, tokia brandesnė rašymo kalba :) man patiko :)LABAI įdomi, įtraukianti knyga. Viskas buvo taip smulkiai aprašyta lyg atrodė, kad žiūrėčiau filmą. Nieko netrūko. Meilė, fantastika, veiksmas, netikėtumai ir t.t. Dabar gailiuosi, kad iš pat pradžių nenorėjau skaityti šios knygos (pasirodė labai paini ir vieno veikėjo) Bet nuliūdino pabaiga, tikėjausi kažko tokio "WOW", bet manau tai dėl to, kad yra 2 dalis ir tikiuosi artimiausiu metu ją perskaityti. 10/10

Nuostabi knygą! Be galo džiaugiuosi, kad nusprendžiau ją perskaityti. Knyga pilna veiksmo, meilės, fantastikos.. Tiesiog visko, ko aš ieškau knygose. Laukiu nesulaukiu, kada pasirodys antroji dalis. Tikiuosi, kad ji bus tokia pat gera, kaip ir ši.
Visiems patariu perskaityti šią knygą, tikrai nepasigailėsite.


Labai labai patiko! Pradėjus skaityti negali atsitraukti...Pirkau šią knygą kažkodėl įsitikinus kad tai nebus knygų seriją, bet pasidomėjus vėliau ir sužinojus kad bus vėl kelios dalys, net pyktelėjau šiek tiek, bet dabar iš tiesų džiaugiuosi, kad dar bu kitų dalių, nes istorija labai labai įdomi ir kas svarbiausia, kaip jau pastebėjo kai kurie skaitytojai, kad veikėjai ne lėkšti, rašymo stilius ir kalba taip pat aukštumoj. Žodžiu tikrai įdomi ir verta dėmesio knyga, verta savo kainos. Labai laukiu kitos dalies, tikiuos iki Kalėdų sulaukti išverstos į lietuvių kalbą :)

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

O kur galima gauti visas šias knygas? Tu pasiimi jas iš bibliotekos ar visas perki? :)