2015 m. vasario 13 d., penktadienis

Susan Ee "Pasaulis Po to"

Neskaičiusiems pirmosios dalies "Angelų įsiveržimas" šio aprašymo nepatartina skaityti.

"Angelų įsiveržimas" 

Tikriausiai puikiai žinote apie žaibo greičiu išpopuliarėjusią autorę Susan Ee ir jos trilogiją "Angelų įsiveržimas". Nekantraudama pristatau jums ir antrosios dalies "Pasaulis Po to" aprašymą ir iš anksto labai rekomenduoju visą knygų seriją.

Šiek tiek priminimų apie pirmąją serijos dalį:
Pabaigoje knygos įvyko šiurpi kulminacija, kurios metu Penryn rado savo septynmetę sesutę, kurios paieškos ir buvo plačiausiai aprašomos  dalyje. Deja, sesei buvo sudarkytas veidas, ji buvo sužalota ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai. Nukentėjo ir pati Penryn, nes jai įgėlė Skorpionas ir visi galvojo, kad mergina mirė, nors iš tiesų liko paralyžiuota. Rafas, tikėjęsis susigrąžinti savo ankstesnįjį gyvenimą, per klaidą gavo ne savo, bet demono sparnus, o tariama Penryn mirtis paveikė jį itin stipriai. Vaikinas atsiskyrė nuo Penryn, grąžinęs jos kūną šeimai, o pats patraukė savo keliais....

Jau pabaigusi "Angelų įsiveržimas" ėmiau daug tikėtis ir iš antrosios dalies "Pasaulis Po to", nes autorė Susan Ee sugebėjo mane pririšti prie istorijos. Dažnai būna taip, kad nusprendusi paskaityti trilogiją, perskaitau vieną jos dalį, tuomet padarau pertrauką skaitydama kitokias knygas ir tada vėl grįžtu prie tos pačios trilogijos, kad liktų gilesnis įspūdis, bet šį kartą buvo atvirkščiai: nuo pirmos dalies peršokau prie kitos ir dar greičiau ją perskaičiau...

"Pasaulis Po to" pasakoja apie Penryn tolimesnį gyvenimą žmonių pasipriešinimo stovykloje. Atgavusi savo natūralią poziciją, mergina daug galvojo apie savo seserį, visą žmoniją ir Rafą... Likęs angelo kardas priminė jai apie vaikiną ir sugrąžino pačius gražiausius prisiminimus bei tuo pačiu neleido mums, skaitytojams, nuliūsti dėl išsiskyrusių jaunuolių kelių...

Antrojoje dalyje veiksmas buvo sukoncentruotas į žmonių pasipriešinimą angelams ir visai jų "revoliucijai". Penryn su savo mama ir sesute taip pat buvo pasipriešinimo dalyvės, o Penryn atiteko ir svarbus vaidmuo, prilygstantis jos vaikų išgelbėjimui dar pirmojoje dalyje. Žiauriausios knygos akimirkos bent jau man pasirodė tos, kurios buvo susijusios su Penryn sesute, nes mažai mergaitei buvo itin sunku pritapti prie aplinkos ir ypač išvengti smerkiančių žvilgsnių. Maža mergaitė tiesiog nyko akyse, nes negalėjo pakankamai valgyti, niekuo nepasitikėjo... Vėlgi, jos likimas šioje knygoje toks pats svarbus kaip ir pirmojoje ir prives prie tam tikrų veiksmų ir Penryn.

Skaitydama šią dalį atkreipiau dėmesį ir į tai, kad autorė į fantastinį kūrinį įtraukė ir tokius žinomus pasaulio autoritetus kaip Steve Jobs ar Mark Zuckerberg. Nežinau ar jūs pakankamai informuoti, ar ne, bet priminsiu, kad Steve Jobs yra kompanijos Apple įkūrėjas, o Mark Zuckerberg - Facebook įkūrėjas. Šie du visiems puikiai pažįstami žmonės buvo ne tik trumpam paminėti, bet autorė tarsi nuspėjo, ką jie veiktų tokiomis sąlygomis, kai pasaulį užgrobė angelai...Iš tiesų pirmą kartą skaitydama fantastinį kūrinį atpažinau žinomus pasaulio atstovus ir net nežinau ar tai turėčiau vertinti teigiamai ar ne, nors buvo visai smagi patirtis...

Pasidalinsiu dar šiokiomis tokiomis savo interpretacijomis... Manau, kad "Pasaulis Po to" pagrindinė mintis yra, kad tikrasis blogis nėra demonai ir angelai, užgrobę žemę, bet patys žemės atstovai - žmonės, kurie kentėjo badą, mirtis, savo namų ir miestų sunaikinimą...Buvo atskleisti gyvuliški žmonių instinktai, kurie pasireiškia siekiant vieno - išgyventi.  Na, sunku ką nors paaiškinti, neatskleidžiant esminių detalių, bet ši mintis yra labai ryški ir aiški ir džiaugiuosi tokiu autorės pasirinkimu, nes susieti tokią realistišką, temą su fantastikos pasauliu, yra neįkainojama.

Pagrindinis klausimas, kuris mane ir visus kitus persekiojo, buvo susijęs su Rafu ir Penryn. Aš taip norėjau, kad jie susitiktų, verčiau puslapį po puslapio ir laukiau lemtingo ir tikriausiai neišvengiamo įvykio... Deja, negaliu pasakyti ar jis įvyko, ar jaunuolius kartu sutiksime tik kitose dalyse, bet esmė tame, kad ši knyga neleis jums nepasiilgti romantikos tarp šių veikėjų.

Privalau pasakyti pačia didžiausią autorės klaidą. Kaip žinote, Penryn yra vaizduojama kaip didvyrė, pasiruošusi paaukoti savo gyvybę dėl sesers gerovės, trokštanti padėti žmonijai ir palaikyti taiką... Mergina buvo tikra kovotoja visais atžvilgiais ir nebijojo pasipriešinti prieš nenugalimus priešus. Deja, net ir nežinau kodėl Susan Ee taip padarė, bet Rafo kardas, kuris atiteko Penryn, turėjo gauti ir naują pavadinimą, o Penryn sugebėjo pasirinkti patį tragiškiausią variantą, koks tik gali būti ir tai net labai nederėjo su pačia knyga ar jos mintimi... Net neužsiminsiu geriau ką Penryn be vardo padarė su kardu, teks išsiaiškinti patiems...

Apibendrinant visą knygą, galiu pasakyti, kad ji pranoks visus jūsų lūkesčius, net neabejoju tuo. Tiesą sakant, nežmoniškai laukiu trečiosios dalies, dar negaliu pasakyti ar ji paskutinė, nes kai kur skaičiau, kad bus 5 dalys, kai kur - 3. Bet tikrai labai laukiu trečiosios dalies ir tuo pačiu bijau, nes nežinau, ko tikėtis...Rekomenduoju!

Skaitytojų nuomonės:

Nėra jokių apibūdinančių žodžių kaip aš myliu šią dar tik įpusėjusią knygų seriją. Antra knyga netgi geresnė už pirmąją, o tai sako labai daug ką, nes antros knygos ne visada būna geros. TOBULAA!

Antrąją knygą skaičiau sulėtindama tempą nei pirmąją tam, kad kuo ilgiau pasimėgaučiau knyga! Nėra žodžių kuo taikliau apibūdinti šią knygą! Dievinu ją, kaip ir jos veikėjus! Jau laukiu jos tęsinio! Išskirtinė knyga!

Nuostabi knyga! Kai perskaičiau knygos pirmą dalį, kurią pasiėmiau iš bibliotekos pirmą pasitaikiusią, knyga pati mane įtraukė (tik pirmi puslapiai kiek "vilkosi"), nebegalėjau paleisti iš rankų. O tada turėjau (privalėjau) įsigyti 2 dalį.
Ne kiekviena rašytoja sugeba viską perteikti (ypač detales apie kovą ir kitas) taip realistiškai ir "įtraukti" skaitytoją", tad lenkiu galvą Susan Ee.
P.S. atsiprašau Stephenie Meyer gerbėjų, bet Susan Ee knygos daug geresnės.


Na ką gi. Knyga man ne itin patiko. Paskaitęs komentarus supratau einąs prieš daugumą, bet vis vien. Knyga manęs neįtraukė ir nesudomino. Pirmoji dalis buvo žymiai geresnė. Antrosios siužetas neįdomus, bent jau aš nepagavau jokios įtampos ar kulminacijos. Nepasakytum, kad ji nuobodi tikrai ne - tiesiog nei gera nei bloga - kiek geresnė nei paprasta. Skaityti galima.
Tiesą pasakius aš vis laukiau pabaigos ir užvertęs ją su palengvėjimu atsidusau. "Pagaliau!!!" pagalvojau. Tikrai tikiuosi, kad trečioji bus geresnė.


Kaip ir pirma dalis taip ir antra pilna fantazijos ir veiksmo. Tačiau į pagrindinį klausimą atsakymo vis dar neradau. Lauksim trečios dalies kur turėtų būti paaiškinimai visos šitos pasaulio suirutės. Demonizuoti angelai ir vienas angelas kuris tarsi visam tam priešinasi su paprastos paauglės pagalba. Keista bet savotiškai įdomi knyga, tik ją priskirčiau daugiau prie paauglių literatūros, kadangi labai lengvai ir greitai skaitosi.

1 komentaras:

Angelė rašė...

Esu perskaičiusi šias abi S. Ee knygas ir pritariu žaliai pažymėto skaitytojo nuomonei, kad antra dalis buvo truputį prastesnė už pirmą. Dėl tavo nuomone minėtos autorės klaidos kardo pavadinimui nepritarčiau: juk rašytoja rašo knygą nuo savęs, be to, ji tą pavadinimą pagrįso kitoje knygos vietoje, kurioje būtent kardo užvalkaliukas nesukėlė įtarimų ir išgelbėjo.
P. S. Net nežinojau, kad leidžiama ir trečia dalis! Jėga! (Ačiū, kad apšvietei.)