2015 m. gegužės 29 d., penktadienis

Ann Brashares "My name is Memory"

Šią knygą jau norėjau paskaityti ne vieną mėnesį. Įdomiausia yra tai, kad ją susiradau ne kokiame knygų paaugliams tope ar išgirdau apie ją kokiu nors kitu būdu, bet tiesiog labai norėjau paskaityti knygą apie reinkarnaciją (naują gyvenimą kito žmogaus kūne po mirties), todėl susiradau būtent knygą paaugliams šia tema.

Autorė Ann Brashares yra puikiai žinoma ir  Lietuvoje. Jos knygų serija merginoms "Keliaujančių kelnių seserija" sulaukė didelio susidomėjimo, todėl šios rašytojos mėgėjams tikriausiai žinoma ir knyga "My name is Memory".

Kūrinys pasakoja apie du veikėjus, kurie daugiau nei tūkstantį metų ieškojo vienas kito. Vienas iš veikėjų buvo Daniel, kurio istoriją ir išgirsime. Daniel turėjo nepaprastą gyvenimą - jis galėjo prisiminti savo ankstesniu gyvenimus. Dėl jo pasakojimų apie ankstesnius gyvenimus sužinosite įvairiausių faktų apie tai, kaip jis sugebėjo visą tą laiką išlaikyti tą patį vardą, kaip jis aplankė pusę pasaulio, kaip sugebėjo likti šalia artimų žmonių... Jo pasakojimų centre buvo veikėja Sophy. Ji šiame kūrinyje bus žinoma ir kaip Constance, ir dar kaip Lucy. Kai Daniel pamatė Sophy pirmą kartą - pamilo ją, bet likimas juos išskyrė, todėl jis visą savo gyvenimą skyrė jos ieškojimams, kurie ir aprašyti šiame kūrinyje. Tai padaryti buvo sunku: dėl vietų, amžių skirtumų bei kitų aplinkybių apie kurias sužinosite.

Knyga nebūtų tokia įdomi, jei Daniel pasakotų vien apie savo ankstesnius gyvenimus, todėl autorė įtraukė ir dabartį, kurioje Daniel ir Lucy mokėsi toje pačioje mokykloje. Vos tik Daniel bandė paaiškinti, kad ieškojo jos visus savo gyvenimus, mergina negalėjo juo patikėti, nes gyveno pasaulyje, kuriame prisiminimai apie ankstesnius gyvenimus neegzistavo. Taip įvyko dar vienas šių veikėjų išsiskyrimas ir Lucy išvyko studijuoti į koledžą.

Lucy negalėjo pamiršti to keisto pokalbio su Daniel, todėl pati ėmė ieškoti apie tai informacijos ir jai tikrai pavyko atrasti tam tikrų faktų, patvirtinančių Daniel žodžius. Pavyzdžiui, būdama Constance, ji parašė sau laišką ir paaiškino visą situaciją. Lucy rado tą laišką savo sapnų dėka, bet jau buvo per vėlu. Buvo praėję keli metai nuo tos dienos, kai ji ir Daniel buvo susitikę paskutinį kartą ir ji net girdėjo gandų apie jo mirtį...

Kūrinyje dominuoja dar vienas paslaptingas veikėjas. Tai buvo Daniel brolis, kuris kažkuriame gyvenime buvo vedęs Lucy ir bjauriai su ja elgėsi. Daniel brolis taip pat turėjo gebėjimą prisiminti ankstesnius gyvenimus, todėl panoro atkeršyti Daniel ir susirado Lucy. Įvykdęs savo egoistišką ir šiurpų planą, jis sujaukė mylimųjų gyvenimus...

"My name is Memory" yra labai gražus ir labai romantiškas kūrinys apie tyrus jausmus ir tą meilę, dėl kurios galima paaukoti ir gyvybę. Man labai patiko tas įsimylėjėlių natūralus kuklumas, kuris pasireiškė ne kartą ir ne du. Manau jus tikrai turėtų sužavėti pasakojimai apie ankstesnius jų gyvenimus, kurie prasidėjo dar nuo VI amžiaus. Tikrai kyla daugybė klausimų "Kaip tai įmanoma?" , "Kaip jie sugebėjo atrasti vienas kitą tarp šitiek žmonių?". Į visus rūpimus klausimus bus atsakyta. Galėčiau šią knygą pavadinti kelionių knyga, nes ji nuves iš vienos šalies į kitą, nuo vieno laikotarpio į kitą. Nemanau, kad esu ką nors panašaus skaičiusi ir pripažįstu, įvairovė daro žmonių gyvenimus gražesniais.

Kadangi ieškojau knygos apie reinkarnaciją, tikėjausi šiek tiek kitokios knygos, galbūt dar labiau fantastinės, nei to, ką gavau. Mane žavi ši tema ir šis jos išpildymas yra labai modernus ir gerai apgalvotas. Kūrinys atitinka Young Adult žanrą ir pasakoja apie sunkų įsimylėjelių gyvenimą.

Man labai įstrigo pavadinimas "My name is Memory". Jis gal pasako ne tiek ir daug apie pačią istoriją, bet labiau nusako kokia tema ši knyga yra parašyta. Šį pavadinimą bandant susiet su siužetu, man bent jau kyla asociacijos su tuo pokalbiu Daniel ir Lucy, kurio metu jis bandė paaiškinti situaciją, o ji juo nepatikėjo. Labai gražus ir kūrinio viršelis, kuris teikia tą ramybę, bet tuo pačiu parodo ir moderniąją kūrinio pusę.

Rekomenduoju šį kūrinį fantastikos ir romantikos gerbėjams. Graži ir įtraukianti istorija privers jus atsipalaiduoti ir nugrimzti į svajones. Geriausiai, ko gero, tiktų skaityti nuo 15 metų.
Ar norėtumėte sulaukti knygos Lietuvoje?
Taip
Ne
make a quiz

2 komentarai:

Unknown rašė...

Sudomino. Ar yra lietuviškai?

Gabyx2 (www.skaitomknygas.blogspot.com) rašė...

Ne, deja, lietuviškai nėra, bet jeigu parodytų skaitytojai pakankamą susidomėjimą, manau leidyklos į tai atsižvelgtų :)