2015 m. sausio 30 d., penktadienis

Jodi Picoult "Salemo raganos"

"Salemo raganos" yra dar vienas Jodi Picoult romanas, kuriame atskleidžiami melai, griaunami žmonių gyvenimai ir ieškoma teisybės. Lietuvoje šis romanas gal nėra toks ir populiarus, bet pripažinkime, Jodi Picoult yra geniali rašytoja ir jos kūryba tikrai nenuvils...

"Salemo raganos" pasakoja veikėjo Džeko gyvenimą, jam atlikus bausmę kalėjime. Džekas apsigyveno gan ramiame miestelyje Saleme, įsidarbino indų plovėju vienoje užkandinėje ir taip ruošesi tęsti savo gyenimą arba iš naujo jį pradėti... Deja, mažame miestelyje gandai sklinda dar greičiau ir visi netrukus išsiaiškina tiesą apie naująjį gyventoją...

Prieš dėsant į kalėjimą, Džekas buvo merginų treneris vienoje mokykloje ir mylėjo savo darbą. Jis puikiai bendraudavo su savo mokinėmis, visuomet joms padėdavo. Labiausiai tai padaryti jam pavyko Ketrinai, kuri kone visais gyvenimo klausimais konsultuodavosi pas Džeką. Pamažu paauglė Ketrina vaikiškai ir naiviai įsimylėjo savo trenerį Džeką ir savo meilę pagražinusi aprašė dienoraštyje, kuriame teigė apie jos ir trenerio santykius, kurių ji troško, bet neturėjo... Ketrinos tėvas buvo gerai žinomas pastorius ir kai jis atrado dukros dienoraštį, prasidėjo didysis košmaras. Ketrinos tėvas iš karto kreipėsi į policiją ir kadangi pareigūnai surado pakankamai įkalčių, teismas įkalino Džeką aštuoniems mėnesiams kalėjime... Baisiausia buvo tai, kad Ketrina nors ir bandė nuneigti savo kaltinimus, niekas ja nepatikėjo...

Ši istorija nebuvo pagrindinė visame kūrinyje. Ji tik buvo įžanga į tolimesnius ir svarbesnius įvykius Džeko gyvenime. Praėjus kuriam laikui, Džekas su savo užkandinės šeimininke Ada užmezgė romaną ir tik vėliau jie išsiaiškino tiesą vienas apie kitą: jog Džekas buvo nuteistas už išprievartavimą, o Ada jaunystėje buvo pati nuskriausta dėl tokio paties nusikaltimo... Likimo ironija, ar ne? Bet jųdviejų romanas irgi nebuvo pagrindinė istorija šioje knygoje.

Svarbiausias įvykis buvo dar viena akimirka, kai Džekas ne laiku ir ne vietoje atsidūrė Salemo užkampiuose. Po barnio su Ada vyras prisigėrė, todėl nesuprato savo veiksmų. Vienintelis jo prisiminimas - aplink laužą šokančios nuogos paauglės. Toliau visi prisiminimai išnyko ir po tos siaubingos nakties prie jo namų slenksčio pasirodė pareigūnai su orderiu sulaikyti Džeką už dar vienos merginos išprievartavimą. Nors Džekas mažai ką ir prisiminė, vieną dalyką jis žinojo - merginos jis nepalietė.

Taigi, visa istorija ir bus pagrinde apie tai, kaip bus bandoma išteisinti Džeką. Jam padės jo advokatas ir gan svarbus veikėjas Džonatanas, kuris sunkiai patikės savo ginamojo teisumu, bet stengsis išteisinti jį. Įdomiausia yra tai, kad įvykio vietoje buvo rasta daugybė įrodymų, kad Džekas tai padarė, kad išprievartavo merginą.

"Salemo raganos" pavadinimas tikriausiai neatitinka to, ką aprašiau čia, ar ne? Todėl šiek tiek susiesiu jį su pačia istorija. Matote, mergina, kuri teigė, kad buvo išprievartauta būtent Džeko, turėjo dar kelias drauges. Pasirodo, jos visos buvo raganos ir tikėjo magija, todėl laužas buvo raganiška ceremonija paminėti pagoniškai šventei. Dėl to merginos ir šoko nuogos aplink jį. Džeko advokatui Džonatanui puikiai pavyks atskleisti šį merginų bruožą ir pritaikyti tai Džeko byloje taip, kad vienaip ar kitaip tai padėtų kaltinamajam.  Taigi, pavadinimas "Salemo raganos" būtent ir apibūdina šias merginas ir parodo, kad daugiausiai dėmesio reikia skirti joms, nes nežinia, ko iš jų galima tikėtis...

Ši Jodi Picoult knyga labai primena visus kitus jos kūrinius, bet pabaiga pakeis Jūsų nuomonę. Ji bus kitokia, lyg ir neužbaigta. Taip, išgirsite Džeko nuosprendį ir tai, kas jam atsitiks, bet tam tikri dalykai paliks jus nežinioje ir norėsite kažko daugiau. Tiesą sakant, galbūt dėl to, kad esu perskaičiusi ne vieną ir ne dvi autorės knygas, beveik ir nuspėjau pačią kūrinio pabaigą ir apie išprievartautą merginą... Tai nustebino ir mane, nes retai ši autorė būna nuspėjama..

Jodi Picoult knygas reikia itin atidžiai skaityti. Dar kartą pripažinsiu, kad ir ši knyga nebuvo tokia gera kaip kitos autorės knygos, bet man labai patiko idėja apie raganas. Toks jausmas, kad Jodi Picoult yra neišsemiamas idėjų šaltinis ir nežinia ko kiekviename kūrinyje galima iš jos tikėtis. Vienas dalykas aiškus - ji tikrai nustebins kiekvieną.

Rekomenduoju šį kūrinį autorės gerbėjams, mėgstantiems trilerius, mėgstantiems detektyvus ir tokias rimtas ir gyvenimiškas temas. Patikėkite, Jodi Picoult rašydama kiekvieną savo knygą konsultuojasi su specialistais todėl nerasite jokių netisklumų ir neatitikimų, kaip tik galbūt vieną ar kitą išgirstą faktą galėsite kada nors pritaikyti ir savo gyvenimuose. Ši knyga, kitaip nei kitos autorės knygos, galbūt patiks labiau vyresniems skaitytojams nuo 17 metų, bet drįsčiau su tuo ginčytis... Taip, kad rekomenduoju!

Komentarų nėra: