2015 m. sausio 16 d., penktadienis

Ransom Riggs "Kiaurymių miestas"

Neskaičiusiems pirmos serijos dalies "Ypatingų vaikų namai, aprašymo skaityti nepatartina!

"Ypatingų vaikų namai" aprašymas

Ransom Riggs, nuotraukų kolekcionierius, išgarsėjęs dėl kūrinio "Ypatingų vaikų namai" neatsispyrė pagundai parašyti ir knygos tęsinį - "Kiaurymių miestas" ir knyga tapo viena geriausiai įvertintų 2014 metais!

"Ypatingų vaikų namai" pabaigoje įvykio lemtinga kova tarp Džeikobo ir jo gydytojo, kuris pasirodo, buvo visai ne gydytojas. Po įtemptų akimirkų viskas pasisuko taip, kad panelė Peregrinė buvo paversta paukščiu ir jos namų gyventojams - ypatingiems vaikams- teko ją gelbėti. Tarp šių narsuolių buvo ir pats Džeikobas, kuris jautėsi, atradęs tikruosius savo namus, todėl negalėjo pasakyti ne, didvyriškai misijai.

"Kiaurymių miestas" veiksmas vyko labai plačioje erdvėje. Šioje knygoje autorius norėjo praplėsti akiratį ir giliau pažvelgti į ypatingųjų pasaulį, kuris slypėjo ne tik uždaroje erdvėje, su kuria susipažinote pirmojoje knygos dalyje. Šį kartą veiksmas buvo sukoncentruotas ties Londonu, bet kūrinio laikas nepasikeitė. Patekęs į ypatingųjų pasaulį, Džeikobas taip pat gyveno viena diena. Na, o ta diena priklausė 1940 metam, o tais metais vyko vienas baisiausių karų žmonijos istorija. Nors kūrinys ir fantastinis, šio aspekto autorius nepraleido ir labai išsamiai aprašė Anglijos miestus, patyrusius katastrofos padarinius. Išties buvo įdomi patirtis realybės įvykius susieti su fantazijų pasauliu.

Knygos siužetas pasakoja apie didvyrišką misiją, apie kurią sužinojote dar pirmoje knygos dalyje. Vaikams teko surasti kitą tokią ymbrynę kaip panelė Peregrinė, o tai padaryti buvo be galo sunku, žinant, kad pasaulyje jų yra vos kelios. Pasikliaudami įvairiomis užuominomis, žmonių pagalba ir sava išmintimi, vaikai leidosi į nepamirštamą nuotykį. Ar jiems pavyks pasiekti tikslą ir išgelbėti paukščiu pavirtusią panelę Peregrinę, sužinosite tik paskaitę kūrinį.

Nors Džeikobas džiaugėsi "naująja" šeima, jis pajuto ilgesį savo tėčiui ir mamai, kuriems taip ir nepaaiškino apie savo ketinimus. Manau, kad faktas, jog nieko nepranešęs sūnus dingo iš tėvų gyvenimo, yra siaubingas, nes baisiausias tėvų košmaras ir yra prarasti savo tėvus... Įdomu yra tai, kad autorius Ransom Riggs nepaleido šios temos ir leido suprasti, kad dar ne visi taškai sudėti ant i.

Šioje knygoje labai įdomiai ir išsamiai plėtojami ypatingųjų paveikslai. Turėsite labai puikią galimybę susipažinti su Ema ir jos siaubinga praeitimi, mažąja Oliva, Bronvina, Enochu ir kitais vaikais. Kiekvienas su savo ypatingomis galiomis išsiskyrė ir sudomino mane savaip, nors labiausiai likau sužavėta berniuku, kuris sugebėjo valdyti bites...

Buvo scena, kurioje Džeikobas jautėsi bejėgis, negalėdamas nieko padaryti, norint išgelbėti merginą, kurią mylėjo. Jis tiesiog stovėjo ir žiūrėjo, kol Ema pati turėjo apsiginti, nes jis tam,nes jis tam neturėjo galių.Tai tikrai pažįstama situacija ir realiame pasaulyje, ir nors ar mergina, ne vaikinas, esu pati regėjusi tokių atvejų ir pajutusi vaikino skausmą, todėl puikiai suprantu Džeikobą, autorius puikiai susiejo šiuolaikinį gyvenimą su fantazija.

Kalbant apie Emos ir Džeikobo romaną, jis lyg ir pereis į kitą lygmenį, bet jaunuoliai nesiskelbs labai atvirai ir viešai, laikysis santūraus požiūrio, nors negalės nuleisti akių viens nuo kito. Tai tik dar labiau sustiprina tą troškimą jiedviem likti kartu, ar ne? Juk jeigu mes, skaitytojai, galėtume skaityti apie įsimylėjelius, kuriems tobulai viskas sekasi, nebūtų tokio įdomumo ir efekto. Kaip ir visose kitose knygose, Emai ir Džeikobui reikės iškęsti ne vieną išbandymą, liečiantį jųdviejų santykius.

Bandant nagrinėti kūrinį kiek giliau, mane persmelkė nuojauta, kad siužetas primena siurrealizmą, ar klystu? Nežinantiems, siurrealizmas yra meno rūšis, kuri vaizduoja objektus "aukščiau tikrovės", nerealius. Kiti fantastiniai kūriniai tokios etiketės bent jau iš manęs negautų, bet šis tai jau tikrai. Tikriausiai didžiulį poveikį daro pačios nuotraukos, kurios dominuoja ir šiame kūrinyje ir, ko gero, buvo dar įdomesnės ir išraiškingesnės.

Mane sužavėjo autoriaus Ransom Riggs sugebėjimas iš tokių paprastų dalykų viską pateikti labai subtiliai ir originaliai. Jo sukurta legenda apie karvelius ir pats gyvūnų principas buvo nepakartojamas. Tai tikrai neeilinė fantastinių knygų serija, nes niekur kitur nerasite tokių mažmožių, kurie taip pavergtų jūsų širdis ir priverstų prisiminti juos ilgam.

"Kiaurymių miestas" yra knyga ne tik vaikams ir paaugliams. Esu tikra, kad kiekvienas suaugusysis, atsivertęs šį kūrinį, kupiną išraiškingų fotografijų, prisimins savo vaikystės laikus, pajus nostalgijos jausmą. Kažkodėl mane ši knyga privertė prisiminti akimirkas, kai aš viešėdama pas močiutę mėgdavau karts nuo karto apsilankyti palėpėje, kur galėdavau aptikti netikėčiausių smulkmenų, kurios primindavo apie mano mamos praeitį. Tikriausiai visiems skaitytojams kitokius jausmus sukelia knygos, bet svarbiausia, kad šaltais ir žvarbiais žiemos vakarais jos priverčia nusišypsoti ir sušilti. Rekomenduoju!


Komentarų nėra: