2015 m. sausio 1 d., ketvirtadienis

2014 metų apžvalga


Kol visi baiginėja rašyti savo pasižadėjimus ir planus 2015 metams, aš nusprendžiau įgyvendinti vieną paskutiniųjų 2014 metų planų - parašyti 2014 metų apžvalgą blogui. Dar pernai norėjau ir ketinau tai padaryti, bet taip ir neįgyvendinau... Tikriausiai nesunku atspėti, kad esu žmogus, mėgstantis rašyti, todėl labai norėjau parašyti kažką tokio, kas nebūtų įsprausta į šabloną, į rėmus.

Nors savo perskaitytų knygų sąrašą pradėjau fiksuoti dar 2013 metais, 2014 metai buvo nepalyginamai geresni ir turtingesni, nes perskaičiau daugiau nei 100 knygų! Šis pasiekimas tikrai labai reikšmingas man, labai malonu įvertinti savo pasiekimus, kad sugebėjau perskaityti tiek daug knygų... 2013 metais jų buvo vos 60, o šiemet dvigubai daugiau.


Faktai:
Oficialiai perskaityta  99
Visos perskaitytos: 121
Aprašymai: 52
Ypatingi mėnesiai: 2
Knygos, perskaitytos antrą kartą: 1

Pasiekimai: bloge pasiektas 100 aprašymų skaičius. perskaityta virš 100 knygų



Puslapio atnaujinimai:
Tikriausiai pamenate, kad šiais metais blogas šiek tiek pakeitė savo išvaizdą ir vietoj niūroko pilko fono su knygomis nusprendžiau palikti paprastą, bet modernų dizainą. :) Taip pat bloge buvo atnaujinta skiltis "Greita paieška", kur sukurtas patogesnis turinys, o vėliau prijungiau ir žvaigždučių sistemą. :) Taip pat kiekvieną antradienį Facebook puslapyje galėjote rasti nuorodą su kokios nors knygos priminimu.


Pirmoji knyga, kurią perskaičiau 2014 metais
Tammara Webber "Lengvai". Dar dabar prisimenu kaip man ji patiko ir kokį įspūdį paliko, nekantrauju, kada vėl galėsiu ją paskaityti ir pasimėgauti kūriniu. Tai buvo tarsi motyvacija skaityti toliau, nes ne kartą esu minėjusi, kad tik geros knygos tave įkvepia skaityti toliau ir ieškoti panašių knygų, kurios tave taip pat paveiktų. Dažnai savo  rekomenduoju "Lengvai" kaip labai romantišką ir aistringą knygą, be to, manau, kad tai viena geriausių knygų, kurias skaičiau 2014 metais, bet apie tai šiek tiek vėliau.


Paskutinė 2014 metais perskaityta knyga Robin Sharma "Vienuolis, kuris pardavė Ferrarį"
 knyga, kurioje aprašyta sėkmingo teisininko istorija, kai darboholikas po tam tikro įvykio suprato tikrą gyvenimo prasmę ir vėliau tobulino save dvasiškai... Tikrai puikus ir motyvuojantis kūrinys, labai gausu minčių ir citatų, kurios puikiai tinka rašiniams ir asmeniniam tobulėjimui. Puiki knyga!




Prie visų puslapio atnaujinimų atsirado ir skiltis "Planuoju perskaityti", kuriame vos ne kasdien papildomas knygų, kurias noriu paskaityti, sąrašas. Nepamirškite, kad visada laukiu ir jūsų rekomendacijų, nemažai knygų šioje skiltyje yra būtent jūsų rekomenduotos ir man asmeniškai pasiūlytos. Nesunku pastebėti, kad sąraše yra ne viena ir ne dvi knygos ir svarbiausia - jis tik ilgėja, todėl visada turiu, ką skaityti... Siūlau ir jums tai padaryti, kad nepamirštumėte savo planų ir lengviau išsirinktumėte mėgstamus kūrinius.
Knygos, kurias labiausiai norėjau paskaityti šiais metais ir visais įmanomais būdais ieškojau jų:
"Jei pasilikčiau" . Su šia knyga buvo labai įdomi istorija, nes ją planavau paskaityti nuo pat blogo įkūrimo pradžios, bet vis pamiršdavau. Tada, kai pagaliau atsiverčiau, atkreipiau dėmesį, kad Lietuvos leidykla ją išleido, todėl man nebereikėjo jos skaityti anglų kalba!
"The One" - Gegužės mėnesį pasirodė pasauliniu mastu ir iš karto puoliau aprašinėti savo ištikimiems skaitytojams, kurie nekantrauja sužinoti, kas atsitiks mylimiems veikėjams. Laukti liko nebe daug, nes knyga netrukus pasirodys ir Lietuvoje!
"Mano sesers globėjas" - Labai ilgai ieškojau ir norėjau paskaityti, bet kai gavau galimybę, supratau, kad kitos autorės knygos kur kas geresnės nei ši.
"Gyvūlėlių kapinės" - Pirmoji Stephen King knyga, kurią perskaičiau. Paliko neblogą įspūdį ir džiaugiuosi, kad prisiverčiau. Kažkada bloge sulauksite ir aprašymo...
"Nelengvu keliu" - Antroji Rūta Šepetys knyga, kuri visai neseniai aprašyta ir bloge. Labai rekomenduoju ir džiaugiuosi, galėdama pareklamuoti šią nežinomą, bet dėmesio vertą knygą.
"Dykumų gėlė" buvo viena tų knygų, kurias norėjau paskaityti dėl bendro išsilavinimo, bet man ji labai patiko ir nekantrauju, kada jūs sulauksite mano parašyto knygos aprašymo...


Knygos, kurias ilgiausiai skaičiau:
Na, tikriausiai akivaizdu, kad nemažai laiko praleidau su "Sostų žaidimas", "Karalių kova", "Kardų audra" ir "Varnų puota", nes šios knygos turi daugiau nei 600 puslapių, bet jos tokios efektyvios ir įtraukiančios, kad nesigailiu nei vienos praleistos minutės...
Taip pat ilgai skaičiau "Erškėčių paukščiai", kurios aprašymo taip pat nerasite, nors knyga man visai patiko.
Na ir kaip negaliu praleisti "Ypatingų vaikų namai", kuri buvo pirmoji audio knyga, kurią klausiau/skaičiau. Visą savaitę kasdien po pusantros valandos praleisdavau su šia knyga ir tai tikrai užsitęsė, nes būčiau perskaičiusi per kelias dienas, bet vis tiek buvo įdomi patirtis.


Labai noriu paskaityti arba laukiu kitų knygų dalių:
"The Jewel" tęsiniai
"Atrankos" knygos "  "The Heir" - knyga pasirodys Gegužės mėnesį ir iš karto parašysiu aprašymą!
"Sostų žaidimas" penktosios knygos. - Na, šios knygos galima laukti ilgai, bet niekada neprailgsta tas laukimo laikas, nes žinai, kad paskui tavęs laukia neapsakomai nuostabios valandos su kūriniu.
"Mistinis miestas" antrosios dalies "Toxic Heart". Lietuvoje  šios dalies nebus (Nebent pirksite ir parodysite savo susidomėjimą pirmąja dalimi", bet vis tiek labai noriu sužinoti, kas atsitiks toliau...
"Angelų įsiveržimas" serijos trečiosios dalies. Ši fantastinė trilogija buvo vienas geriausių metų atradimų, todėl nekantrauju sužinoti kaip viskas baigsis...




Geriausios metų romantinės knygos:
"Lengvai" - Viskas apie šią knygą jau išsakyta kiek aukščiau, galiu tik pridurti, kad labai rekomenudoju.
"Panika" - Man pasirodė, kad šis Lauren Oliver šedevras, išrinktas viena geriausių knygų 2014 metais paaugliams, susilaukė gan nedidelio susidomėjimo Lietuvoje, bet siūlau keisti situaciją, nes knyga net labai verta dėmesio, o ypač romantiškos akimirkos joje.
"Free to fall" - viena iš angliškų fantastinių knygų, kurias aprašiau ir mane labai sužavėjo savo paprastumu ir dramų nebuvimu.
"Tik viena diena" Dar vienas Gayle Forman šedevras, plačiai aprašytas šiame bloge. Visame knyga kvepia romantika ir tikrai verta paskaityti.
"Let's get lost"- Šią knygą labai mažai minėjau šiemet, bet patikėkite, kūrinys prilygsta bombai gerąja prasme...

"The beginning of everything" - viena mėgstamiausių mano knygų ir labai tikiuosi, kad sužavės taip, kaip ir mane, todėl labai rekomenduoju, nes kūrinys tikrai prilygsta John Green šedevrams. Dažnai knygos lyginamos su šio autoriaus kūriniais, bet jos nei kiek nebūna panašios, na, o "The beginning of everything" tikrai vertas dėmesio reikaliukas.
"Angelų įsiveržimas" - puikus ir subtilus romanas apie netolimą ateitį ir mane sužavėjo autorės galimybė taip įtraukiamai aprašyti dviejų veikėjų santykius...



Jeigu kalbant šiek tiek liūdnesnėmis temomis, turėčiau paminėti ir knygas, kurios mane labiausiai nuvylė... Beveik visas knygas, kurias perskaitau, aprašau. Didžiąją dalį - bloge, kelias ir Facebook albume "". Turiu priminti, kad jeigu jau knyga aprašyta bloge, aš ją iš karto rekomenduoju. Nors mano rekomendacijų stiprumą galite patikrinti skiltyje "Greita paieška", kur rasite ne tik aprašymų nuorodas, bet ir žvaigždutes, reiškiančias mano nuomonę apie knygas.
Knygos, kurios mane nuvylė: 
"Aš ir ji. Vaikščiojanti katastrofa". Nepatiko, nes papasakojo tuos pačius įvykius, atsitikusius dar "Aš ir jis. Tikra katastrofa" ir tokiu būdu privertė mane vienaip ar kitaip sumenkinti savo nuomonę apie pirmąją dalį...
"Saeculum" - tiesą sakant nelabai pamenu net apie ką ši knyga buvo, tiesiog supratau, kad tai ne mano stilius ir geriau negaišti laiką su tokiomis knygomis.
"Neužmirštuolė" - Anne Cassidy yra viena geriausių autorių, man labai patiko jos "Ieškant Džei Džei" arba "Mėlyni laiškai", na bet "Neužmirštuolė" man visai nepatiko, todėl jos aprašymo ir mano nuomonės apie knygą neradote nei bloge, nei Facebook.
"Vienuolika minučių" - Tikėjausi kur kas daugiau iš šios išgirtos knygos, bet man kažko trūko.
"Pusiau blogas" - Labai teigiamai įvertintas   sulaukęs susidomėjimo ne tik visame pasaulyje, bet ir Lietuvoje, bet man norėjosi kažko daugiau, rimčiau... Bet knygos aprašymo sulauksite bloge.
Nors šios knygos man ir nelabai patiko, vis tiek jas rekomenduoju, nes jos gan populiarios visoje Lietuvoje ir susilaukė nemažo susidomėjimo. Daug kartų sakiau, kad neverta pasikliauti vieno žmogaus nuomone, todėl džiaugiuosi, kad yra keli blogai apie knygas jaunimui Lietuvoje, nes tokiu būdu galite susidaryti įvairiapusę nuomonę.



Geriausios metų fantastinės knygos:
Visos "Sostų žaidimas" dalys.
"Shatter me" trilogija, kurios Lietuvoje nerasite, bet Kittywriter puslapyje galite rasti knygų vertimus, todėl skubėkite pasinaudoti  ir paskaityti.
"The Jewel" - juodoji "Atrankos" versija mane labai sužavėjo ir nekantrauju sulaukti, kada jūs patys man galėsite ją įvertinti...
"Angelų įsiveržimas" trilogija. Nors knyga dar neaprašyta bloge, pakentėkite, nes netrukus turėsite galimybę sužinoti ir mano nuomonę. Nuostabi trilogija, iš anksto rekomenduoju.


Pačios geriausios knygos anglų kalba:
Pamažu tokių aprašymų vis daugėja šiame bloge ir gali būti, kad tolimoje ateityje jos net ir dominuos. Labai džiaugiuosi, kad pasaulyje yra tiek daug nuostabių knygų ir įmanoma jas visas perskaityti, norėtųsi, kad leidyklos atsižvelgtų į tai, galbūt daugiau knygų imtų leisti, bet aišku, jūs, jaunieji skaitytojai, turite nepamiršti pirkti leidžiamų knygų, kad jų kiekis nesumažėtų.
"Point of retreat" - antroji "Slemo dalis", kurią labai rekomenduoju, nes pats "Slemas" mane gan kiek nuvylė ir išblaškė, bet "Point of retreat" privertė net pamilti šią visą knygų seriją.
"Afterparty" - nuostabi knyga su nuostabiu pavadinimu ir dar nuostabesniu viršeliu. Labai rekomenduoju, stiprus ir įtaikingas kūrinys.
"Free to Fall" - fantastinis vienos dalies kūrinys be tęsinių. Vienas didžiausių pliusų vien tai, kad skaitytojams nereikia kankintis ir ilgai laukti kitų dalių...
"A kiss in the dark" - labai stiprus kūrinys su netradicine tematika, bet dėl to labai ir rekomenduoju
"Shatter me" trilogija - verta dėmesio knygų serija, kuri neleis negalvoti apie istoriją ne vieną dieną...
"Let's get lost" - labai labai labai geras kūrinys, bet apie jį kiek vėliau.
"Famous in love" - knyga, kuri kitaip nei aš tikėjaus, sulaukė tikrai nemažo jūsų susidomėjimo, todėl tikrai matyt yra verta dėmesio.
"My name is Memory" - fantastinė knyga su gan reta tematika: pasakojimai apie meilę, kurios nesustabdė ir mirtis...
"The beginning of evertyhing" daug kartų mano reklamuota ir rekomenduota knyga, kurią nuoširdžiai myliu.
"Isla and the happily ever after" - "Ana ir prancūziškas bučinys" trečioji dalis, kuri man labiausiai patiko iš visų trijų knygų. Tikiuosi, kad turėsite galimybę ir jūs paskaityti šį kūrinį.
"The Jewel"
"Falling into place" - puikus kūrinys visiems "Kai aš žuvau" gerbėjams.
"The impossible knife of memory" - vienintelė Laurie Halse Anderson knyga, kurią perskaičiau 2014 metais. Verta didelių pagyrų ir susidomėjimo, užsienyje įvertinta kaip viena geriausių knygų paaugliams 2014 metais.
"We were Liars" - Goodreads skaitytojų išrinkta kaip geriausia 2014 metų knyga paaugliams. Sukėlė tikrai labai daug diskusijų ir skirtingų nuomonių.


Tikiuosi, kad Lietuvoje pasirodys:


"The beginning of everything"
"Famous in love"
"Free to fall"
"A kiss in the dark"
"Point of retreat"
"The impossible knife of memory"







Didžioji dalis skaitytojų - įvairaus amžiaus merginos, todėl nenuostabu, kad leidyklos stengiasi patenkinti jų norus ir leisti daugiau knygų merginoms nei vaikinams. Bet vaikinai niekada nebuvo nuskriausti, šiemet tikrai nemažai knygų, tinkančių ir jiems.
Knygos vaikinams:
"Sostų žaidimas" trilogija
"Kavinė Freak city"
"Niekada nesuklupk"
"Panika"
"Nematoma mėnulio pusė"
"Stebuklas"
"Penktoji banga"
"Saldi kančia"
" kapinės"
"Bėgantis labirintu"
"Vilko kauksmas"
"Eleonora ir Pakas"
"Nelengvu keliu"
"Skorpiono lenktynės"
"Dievų miškas"
"Kelyje"
"Berniukas dryžuota pižama"
"Ypatingų vaikų namai" ir "Kiaurymių miestas"
"Pusiau blogas"
"Popieriniai miestai"
"Angelų įsiveržimas" ir "Pasaulis Po To"
Nepamirškite, kad čia tik tos, kurias perskaičiau aš pati ir tik 2014 metais, tokių knygų yra kur kas daugiau, nemažai ir kitų, nepaminėtų, tinka ir vaikinams, tiesiog noriu parodyti, kad ir jūs mielieji nesate nuskriausti.



Na ir pabaigai, pačios geriausios ir įsimintiniausios knygos, kurias perskaičiau 2014 metais. Tai ko gero laukiamiausias sąrašiukas, nes jis geriausiai parodo mano knygų stilių ir dalį manęs. Knygos, kitaip nei kituose sąrašuose, išskirstytos pagal gerumą. 1 numeriu pažymėta knyga - pati pati geriausia ir taip toliau. Kadangi šioje 2014 metų apžvalgoje šias knygas ne kartą minėjau, nusprendžiau jas tiesiog įvardyti.
Geriausios 2014 metais
l. "Let's get lost" (Aprašymas greitai)
2. "The beginning of everything"
3. "Tik viena diena"
4. "A kiss in the dark''
5. "Lengvai"
6. "Nelengvu keliu"
7. "The Jewel"
8. "Dykumų gėlė"
9. "Angelų įsiveržimas" ir "Pasaulis Po To"




Galutinai atsisveikindama su 2014 metais linkiu, kad 2015 metai būtų labai sėkmingi, kūrybyngi ir aktyvūs! Nepamirškite, kad prie šių trijų aspektų turite prisidėti ir jūs patys, nuteikti save teigiamai ir optimistiškai. Negaliu garantuoti, kad man ir 2015 metais pavyks perskaityti virš 100 knygų, taip tikriausiai nebus, bet mano aprašymai ir toliau džiugins kiekvieną penktadienį :) Nepamirškite, kad net šioje apžvalgoje daug knygų, kurios dar laukia savo eilės, puikus pavyzdys šiek tiek aukščiau, todėl kviečiu bendrai atversti naują lapą ir pasitikti iššūkių kupinus 2015 metus!










1 komentaras:

Unknown rašė...

dabar geros nuolaidos knygoms - reikės ir man atsinaujinti savo lentynas.